Akadama

Akadama

Pepa
03.11.2017
09:33
Pestujete izbovky v akadame? Da sa zohnat aj inde ako v b-centrach ?? Ďakujem za tip
Dodko
03.11.2017
13:22

Nezabudni tú zmes pred použitím dezinfikovať,pre­tože si do rastlín zanesieš nejaky humus.

Marka
03.11.2017
13:19

Ahojte ja pestujem rastlinky v obyčajnom záhradnom substráte, ktory zmiesam z jemným strkom asi 1:1. Má to výhodu v tom,že dlhšie udrží vlahu a nemusím mať strach o vysušenie. Akadama a Zeolit sa my skôr osvedčili na zakoreňovanie, alebo preliečenie chorých koreňov. Ale prednosť dávam Zeolitu a to preto, že drží tvar a nedochádza k jeho rozpadu ako pri Akadame. Akadama sa mi po mesiaci začala na dne kvetináča meniť na ílovitú kašu ktorá zadržiavala vodu a dochádzalo k odhnívaniu koreňov a pliesni.

Dorka
03.11.2017
12:03

„substráty“ ako akadama, zeolit a iné sú asi hlavne o uľahčení starostlivosti. samozrejme že každá rastlina prežije aj v inej pôde. Ale toto je pre ,,lenivých” pestovateľov.

Miťo
03.11.2017
11:55

Ja som zatiaľ tradicionalis­ta,verím vo všetko prirodzené.Má to samozrejme aj nevýhody,že v substráte sa môžu objaviť aj semiačka niektorých burín,ktoré je potrebné odstraňovať,ale tú námahu obetujem.

Meky
03.11.2017
11:49

Ja som spokojny zatial aj zo subsratom pre bonsaje. Len jedna chybycka tam je- je dost drahy. A preava sa iba v 2 l baleni co cenu este predrazuje. Inak niekde som videl aj 7l balenie tejto zeminy za super cenu len teraz neviem kde to už bolo . Ale zas ostane na dlhšie aj do zasoby.

Chorche
03.11.2017
11:44

dá sa objednať cez net. ja momentálne mám v akadame carmonu macrophylla a niekoľko malých odrezkov Serrissy smradĺavej. čítal som niekde že pokiaľ sú bonsaj zasadené v akadame nedajú sa prepolievať. carmone sa naozaj darí výborne a viacmenej aj tie odrezky prosperuju. na čo si treba dať pozor je aby si dobre umyla korene od zeminy pred sadením do akadamy inak by kúsky zeme ktoré sa tam dostanú mohli začať plesnieť prípadne hniť. aj listy a bordel napadaný na vrchu akadamy rýchlo začína plesnivieť a treba ho odstranovať. dobrou náhradou akadamy je podľa bonsaj centra nitra náš zeolit ktorý je podstatne lacnejší. zeolit som zatiaľ však použil len na okrasu na povrch. keď som bol tento rok na výstave bonsajov Ing. Tomka u červeného raka v Bratislave tak to vyzeralo že používa zmes akadamy a zeolitu ale netvrdim to na isto, len to tak vyzeralo. tiež to mohol byť drvený mramor a mohol to byť takisto len kryt na povrch a pod tym mohla byť pôda.

Pridať odpoveď