ako urobit domaci jogurt

ako urobit domaci jogurt

betusinka
17.09.2017
10:01
robil niekto uz domaci jogurt? dcerka mi jogurty miluje a tak premyslam, ze taky domaci by bol najlepsi :)
lucka
16.01.2024
09:26

ja som akurat teraz pred vianocami kupovala jogurtovac na zaklade tohto clanku https://www.topbyvanie.sk/…i-jogurtovac a vybrala som si vyrobcu Steba – sme velmi spokojni :)

Janka
30.10.2017
14:36

priprava na jogurtik . Najprv mlieko vylejeme do nerezového hrnca a zohrievame až dovtedy, kým nemá teplotu 80°C Keď prekročí túto teplotu, odstavíme ho a necháme chladnúť, až do 40°C. Potom doň vmiešame jogurt z obchodu. Neexistuje pravidlo, koľko jogurtu máme dať. Baktérie sa totiž v mlieku rozmnožujú bez ohľadu na množstvo jogurtu, mení sa iba čas, za ktorý dosiahne náš jogurt potrebnú konzistenciu. Na liter mlieka postačí bohato 80g jogurtu. Nastane proces rozmnožovania baktérií. Ideálne je nechať hrniec položený v blízkosti radiátora, alebo dať na teplé miesto (do rúry) tak, aby teplota neklesla pod 30°C. Proces by síce prebiehal aj v tom prípade, lenže pomaly, kludne aj pol dňa. Ak udržíme teplotu mlieka s jogurtovou kultúrou na 45°C , asi po troch hodinách máme náš domáci jogurt hotový. Môžeme ho jesť hneď, alebo ho môžeme rozdeliť do sterilizovaných pohárov a uskladniť v chladničke, kde ešte viac zhustne. Kto nechudne, môže ho dochutiť podľa vlastného jazýčka.

kapo555
18.09.2017
20:32

jogurtovač a je to

cicoLL
17.09.2017
15:46

ja robim nasledovne: Mlieko v hrnci zohrejem na cca 85stupnov, cim zneskodnim bakterie v mlieku pre ktore by bol jogurt riedky. Takto zohriate ho necham ochladnut tak cca na 50 stupnov ( ak by ste nechali viac ochladnut, dlhsie by sa tvoril). Do ochladnuteho mlieka rozmiesam jogurt ( davam na liter mlieka jednu velku lyzicu jogurtu). Takto zamesane mlieko s jogurtom dam do mensich nadob, prikryjem utierkou a dam na teple miesto ( v zime je idealne dat na nie moc teply radiator, v lete ked sa nekuri pouzivam vypnutu ruru predhriatu na 50 stupnov). Jogurt by sa mal vytvorit tak do 8 hodin, vidite to podla vone a konzistencie. Do vytvoreneho jogurtu si zamiesavam marhulovy dzem, ale pouzit mozete cokolvek

Pridať odpoveď