Dávam aj na jedno postrúhaných horec , alebo sušený Ďumbier
mńam klobasky.. Tie su vynikajuce zo vsetkeho pokial su dobre a kvalitne vyudene
potrebujeme: Na 10kg klobások, použijeme 7 kg jelenieho mäsa a 3 kg čistej bravčovej slaniny,210g soľ,100g sladká paprika,20g mleté čierne korenie,20g mletá rasca,80g popučený cesnak,1ČL práškového cukru,1ČL mletý ďumbier,1ČL mleté nové korenie,1PL majoránu.Pre dosiahnutie pikantnosti, je možné pridať 20g štipľavej papriky. Zaručujem neodolateľnú chuť.
postup: Obidva druhy mäsa zomelieme na mlynčeku s priemerom šajby 6 mm,ďalej do zo mletej zmesi pridáme soľ a všetky ingrediencie, ktoré potrebujeme, pre dobré a ľahšie vy miešanie klobásnej zmesi môžme na 10 kg mäsa použiť 1 liter vody.Klobásky necháme odstáť a obschnuté kladieme do udiarne a údime studeným dymom z bukového rezu.
Ja take robím už niekoľko rokov , keďže som poľovník . Nieje na tom nič zvláštne , sú výborne . Len netreba zbytočne prekorenit . Už záleží na tvojej chuti či máš rad pálivejsie alebo menej .