Včielky

Včielky

Vaness
31.10.2017
09:10
Prosím viete mi niečo povedať o včelárstve? Potrebovala by som na referát
OSa12
31.10.2017
12:37

Nezabúdajme na to, že nieje ,,iba´´ med , ale je viacero medov. Agátový med, javorový, malinový, lipový, slnečnicový, lesný, pastovaný, pohánkový. Taktiež je aj materská kašička: Materská kašička čistá sa spravidla užíva v množstve 0,5 g – 1 gram nalačno denne priamo pod jazyk. Materskú kašičku necháme pod jazykom rozpustiť, asi po 3 minútach prehltneme. Tento spôsob je na celom svete najpoužívanejší a učia sa to dobre aj deti.

Materskú kašičku užívame čistú, pokiaľ sa dá ráno nalačno. Nesmie prísť do styku s kovom (znehodnocuje sa), preto používame lyžičky drevené alebo z umelej hmoty. Po užití je vhodné 30 minút nejesť. Takto denne 20 dní užívame, potom nasleduje 30 dní prestávka a znova sa môže užívať ďalšia materská kašička. Väčšinou sa táto dávka aplikuje 3 – 5× do roka. U detí sa množstvo užívanej kašičky znižuje na 0,5g denne po dobu 20 dní. Potom nasleduje 30 dňová prestávka. Materskú kašičku skladujte v chladničke. Je potrebné dávať zvýšený pozor u osôb alergických na včelie produkty.

hopko
31.10.2017
12:14

Na Slovensku máme približne 17 – tisíc včelárov, ktorí chovajú okolo 260 – tisíc včelích rodín. Priemerný ročný úhyn predstavuje 10 percent. Sú štáty, kde v niektorých regiónoch zaznamenali 100 percentné úhyny. Nie sme na tom až tak zle, ale je to pre nás memento. Preto je včelárstvo veľmi vzácne a malo by sa v tomto krásnom ,,remesle´´ pokračovať a učiť i nové generácie vážiť si ho.

Vilik
31.10.2017
10:28

Matka – plodná samička, kladie vajíčka, jej úlohou je obnova včelstva. Trúdy – samčeky, ich úlohou je oplodniť mladé matky, v prípade potreby pomáhajú zahrievať včelie larvy, keď ich už včelie spoločenstvo nepotrebuje, tak ich robotnice vyženú. Robotnice – neplodné samičky, vyhľadávajú a prinášajú potravu, vytvárajú med z nektáru a medovice, uskladňujú med v plástoch, konzervujú peľ, stavajú plásty z vosku, ktorý vylučujú zo špeciálnych žliaz, kŕmia matku, trúdy a larvy, chránia vchod do úľa, čistia a upratujú úľ, vetrajú a udržujú správnu teplotu v úli. Nektár (sladké šťavy z kvetov) a medovicu (sladké šťavy z listov a ihličia) zlizujú ústnymi orgánmi a do úľa ich prinášajú v medovom žalúdku. Peľ prinášajú vo vačkoch na zadných nožičkách. Pri preletovaní z kvetu na kvet prenášajú peľ aj na chĺpkoch na svojom tele, čím opeľujú kvety.

Savo
31.10.2017
09:12

Včelárstvo je chov včelích kolónií v úľoch. Chovateľ včiel sa nazýva včelár. Včelári sa starajú o včely, aby získali med, vosk, propolis, včelí peľ, materskú kašičku a včelí jed. Starostlivosť zahŕňa zabránenie vnikania škodcov do úľov, likvidáciu roztočov, dokrmovanie, kontrolu zárodkov, starostlivosť o plásty, stáčanie medu… Včely majú veľký význam aj pri opeľovaní rastlín. Včelie spoločenstvo – včelstvo – zahrňa jednu včeliu matku nazývanú aj kráľovnou, v lete asi 40 000 až 60 000 robotníc a v období rozmnožovania niekoľko stoviek až tisíc trúdov. Kráľovná žije 2 až 6 rokov, robotnice 1 až 4 mesiace (v lete len niekoľko týždňov), trúdy žijú asi 30 až 60 dní. Jedno spoločenstvo obsahuje asi 40 000 až 70 000 jedincov. Dúfam že pomoze !

Pridať odpoveď