vyskusam
zhruba z 10l mlieka sa da urobit cca kilo syra. Mlieko treba zohriat na cca 40stupnov, ja to nemeriam, skusam iba prstom, nesmie byt horuce. Pol vrchnacika zo syridla zamiesam do pol deci teplej prevarenej vody a vlejem do mlieka, rozmiesam. Necham odstat ( aby mi mlieko moc neochladlo, ponechavam elektricky sporak zapnuty na jednotke cely cas, aby sa moc nezohrialo, ale aby ani nevychladlo) . Zhruba po 20–30 minutach sadnutu masu rozkrajam nozom, cim mi pekne spadne na dno hrnca ( oddeli sa od srvatky), ktoru postupne odcrpkam kolko sa da. Mlieko opat trochu zohrejem, cim dosiahnem, ze sa srvatka este viac oddeli od stuhnutej masy. Tu potom postupne vyberam a davam do plienky. Ked je cela masa v plienke, spojim ju rukami, este nou zatocim, aby som urobila pekny okruhly bochnik, plienku rohy zviazem, natiahnem na palicu a necham odkvapkat do hrnca cez noc. Na druhy den je syr nachystany k papaniu, je skvely. Ti co maju radi slany, mozu posolit este pri priprave, ja si solim az na tanieri.
to by aj mna zaujimalo