Židovské zemiaky

Židovské zemiaky

Katka M.
20.11.2017
18:22
Cauko. Prednedávnom som videla v nákupnom centre židovské zemiaky . Robili ste ich už niekedy ? Ako chutia a čo sú to zač ? Dikes za reakcie vopred.
Írka
01.01.2018
23:39

Ja som ich videla v obchode ale škoda že nepoznám postup na prípravu , rada by som vyskúšala

zdravie
21.11.2017
13:32

Na prvý pohľad pripomínajú bežné zemiaky a majú s nimi tiež mnoho spoločných vlastností. Rozdiel je však v tom, že namiesto škrobu obsahujú polysacharid inulín (cca 16 %), čo je biely prášok sladkastej chuti, ktorý má prakticky nulovú kalorickú hodnotu a nezvyšuje hladinu krvného cukru. Je zložený predovšetkým z glukózy a fruktózy, prechádza bez zmien ako vláknina žalúdkom i tenkým črevom a až v hrubom čreve „je mikrobiálne fermentovaný a pomáha množeniu užitočnej mikroflóry črevných baktérií Bifidus. Tie syntetizujú vitamíny skupiny B a podporujú vstrebávanie niektorých dôležitých iónov vápnika a železa“. Z toho dôvodu konzumácia hľúz topinambur zvyšuje pocit sýtosti a zlepšuje peristaltiku čriev. Ú preto vhodné pre diabetikov – znižuje hladinu cukru v krvi a viaceré ďalšie liečivé účinky, ako napríklad znižovanie hladiny cholesterolu

Pridať odpoveď