Ja som ich videla v obchode ale škoda že nepoznám postup na prípravu , rada by som vyskúšala
Na prvý pohľad pripomínajú bežné zemiaky a majú s nimi tiež mnoho spoločných vlastností. Rozdiel je však v tom, že namiesto škrobu obsahujú polysacharid inulín (cca 16 %), čo je biely prášok sladkastej chuti, ktorý má prakticky nulovú kalorickú hodnotu a nezvyšuje hladinu krvného cukru. Je zložený predovšetkým z glukózy a fruktózy, prechádza bez zmien ako vláknina žalúdkom i tenkým črevom a až v hrubom čreve „je mikrobiálne fermentovaný a pomáha množeniu užitočnej mikroflóry črevných baktérií Bifidus. Tie syntetizujú vitamíny skupiny B a podporujú vstrebávanie niektorých dôležitých iónov vápnika a železa“. Z toho dôvodu konzumácia hľúz topinambur zvyšuje pocit sýtosti a zlepšuje peristaltiku čriev. Ú preto vhodné pre diabetikov – znižuje hladinu cukru v krvi a viaceré ďalšie liečivé účinky, ako napríklad znižovanie hladiny cholesterolu