Ako uskladniť koreňovú zeleninu na zimu


skladovanie mrkvy, petržlenu a červenej repy

Užitočné informácie o skladovaní koreňovej zeleniny

Ak sa vám podarí dopestovať bohatú úrodu mrkvy, petržlenu, červenej repy alebo iných druhov koreňovej zeleniny, je prospešné vedieť ako ju uskladniť tak, aby čo najdlhšie vydržala čerstvá a plná vitamínov. Tak ako pri ostatných druhoch zeleniny, dostupnými metódami na uskladnenie sú zaváranie, mrazenie a sušenie, no pri koreňovej zelenine je najvhodnejšou alternatívou uskladnenie v chladnej a vlhkej miestnosti s dobrým vetraním. Takýmito miestami boli v minulosti od vlhkosti neodizolované pivnice, no v súčasnosti ich má k dispozícii len málokto a ak sú, tak sa väčšinou využívajú na uskladnenie zemiakov, od ktorých by koreňová zelenina ‘napáchla‘. Preto je potrebné na uskladnenie koreňovej zeleniny nájsť iné miesta a vytvoriť jej ideálne podmienky, aby vydržala čo najdlhšie.    

Ideálne podmienky na uskladnenie koreňovej zeleniny

Koreňová zelenina vydrží najdlhšie čerstvá a chrumkavá ak je uskladnená pri teplotnom rozmedzí 2 až 6 °C a vysokej vlhkosti vzduchu (nad 90%). Kľúčom k dlhodobému skladovaniu je najmä stabilná teplota a vysoká vlhkosť bez výkyvov. V takýchto podmienkach môžu byť jednotlivé druhy koreňovej zeleniny uskladnené bez zníženia ich kvality:

Mrkva a petržlen       4 až 6 mesiacov

Zeler                           3 až 4 mesiace

Chren                          1 rok

Červená repa             1 až 3 mesiace

Kvaka                          2 až 4 mesiace

Reďkev                       1 až 2 mesiace

Okrúhlica                    4 – 5 mesiacov   

Ideálne podmienky na skladovanie koreňovej zeleniny poskytuje aj chladnička (najmä ak sa využijú zeleninové boxy v chladničke), no keďže priestor v chladničke je obmedzený je potrebné nájsť iné alternatívy. Takýmito priestormi môžu byť rôzne pivnice, garáže, a iné miestnosti bez vykurovania, v ktorých sa teplota počas jesene a zimy približuje k ideálnym hodnotám (2 – 6°C), no nikdy neklesne pod nulu. Najväčšou prekážkou pri skladovaní koreňovej zeleniny v takýchto priestoroch je nedostatočná vlhkosť, kvôli čomu zelenina po čase začne vysychať, vráskavieť a mäknúť.

Okrem vysokej vlhkosti je však potrebné zabezpečiť aj dostatočné vetranie, takže zabalenie do igelitových vreciek nie je ideálnym riešením kvôli potenciálnemu vzniku hniloby a plesní. Preto je najlepšie koreňovú zeleninu uložiť do regálov či debničiek, kde môže dýchať. Vlhkosť vzduchu v takýchto miestnostiach môžeme čiastočne zvýšiť zvlhčovačom, prípadne tým, že necháme v miestnosti v blízkosti zeleniny vedro s vodou na pomalé odparovanie.

Skladovanie koreňovej zeleniny v rašeline

Ešte lepším riešením je skladovanie koreňovej zeleniny v rašeline, ktorá dokáže regulovať vlhkosť a zároveň umožňuje zelenine dýchať. Takýmto spôsobom môžeme koreňovú zeleninu skladovať v menších či väčších debnách či boxoch (s plným dnom a bokami) do ktorých položíme 5 cm vrstvu rašeliny následne vrstvu koreňovej zeleniny a znovu zasypeme vrstvou rašeliny, ktorú trochu polejeme vodou aby bola vlhká, no nie premočená. Takto je možné navrstviť aj viac vrstiev koreňovej zeleniny, a zabezpečiť jej tak ideálne skladovacie podmienky. Na tento účel je vhodné používať najmä sterilnú vrecovanú rašelinu, ktorá neobsahuje spóry baktérií a plesní.

Tipy ako pripraviť koreňovú zeleninu na skladovanie

Koreňovú zeleninu vyberajte zo zeme, keď nie je premočená a ľahko sa oddeľuje od koreňov. Ideálnym časom na zber koreňovej zeleniny je ráno.

Po zbere nechajte koreňovú zeleninu neočistenú na vzduchu a svetle. Spôsobí to stvrdnutie kôry koreňovej zeleniny, čím sa predĺži doba jej skladovania.

Po zbere odstrihnite zelenú vňať z koreňovej zeleniny tesne nad jej vrchnou časťou.

Mrazenie, nie je ideálnym spôsobom uchovávania koreňovej zeleniny, pretože mrazením čiastočne stráca chuť.

Umývanie koreňovej zeleniny po zbere nie je potrebné. Ak ju necháte trochu špinavú od hliny, predĺžite jej životnosť.

Koreňovú zeleninu sa snažte čo najmenej otĺkať a pred jej skladovaním odstráňte (spotrebujte) akékoľvek poškodené či zlomené korene.

 

Užitočné informácie:

1. Prehľad druhov zeleniny, ktoré je vhodné sadiť pred zimou: Akú zeleninu sadiť na zimu?

 2. Výhody vyvýšených záhonov: Prečo sú vyvýšené záhony v záhrade dobrý nápad?

3. Ako zbierať a uchovať semená na ďalšiu sezónu v záhrade

 

Použité zdroje: modernfarmer.com, nchfp.uga.edu



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

vavrínovec

Vavrínovec a jeho pestovanie

Vavrínovec lekársky je všestranná, stálozelená rastlina, ktorú je v okrasnej záhrade možné využiť na mnoho spôsobov. Vavrínovce sa najčastejšie pestujú vo forme živých plotov no desiatky kultivarov tejto dreviny…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…