Ako zbierať a uchovať semená na ďalšiu sezónu v záhrade
Ušetrite a na sadenie v budúcej sezóne použite semená z vašej záhrady. Poradíme vám ako:
Zber vašich vlastných semien z plodov ovocia a zeleniny na budúcu výsadbu zredukuje vaše náklady na výsadbu zhruba o polovicu. Na to aby ste zo semien vyťažili maximum, musíte svojím rastlinám dopriať všetko čo potrebujú aby vyprodukovali zdravé semená. Následný starostlivý zber a sušenie semien do veľkej miery ovplyvňuje ich kvalitu. Na to aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, musíte zbierať semená v správnom čase, starostlivo ich očistiť, usušiť a nakoniec, semená skladovať v optimálnych podmienkach pokým nenadíde čas ich výsadby.
Ak plánujete siať vaše vlastné semená, mali by ste sa vyhnúť rôznym hybridom zeleniny a ovocia, ktorých semená nie sú životaschopné, prípadne žiadne semená nevytvárajú. Ak pestujete vo svojej záhrade rôzne variety toho istého druhu cudzoopelivého ovocia či zeleniny, musíte počítať s tým že ich semená budú krížence týchto variet s kombináciou vlastností ich rodičovských rastlín.
Zber a čistenie semien
Semenám doprajte čas aby úplne dozreli ešte pred ich zberom. Umožníte im tak zozbierať dostatočné množstvo živín na to aby mohli vzklíčiť a následne rásť. Zabezpečíte im tak najväčšie šance do budúcej sezóny.
Spôsob čistenia semien závisí hlavne od ich typu. Rozdeľujeme ich preto na suché a mokré semená podľa ich stavu vo fáze zrelosti.
Suché semená
Suché semená zberajte až po vyschnutí strukov alebo pliev. Následne ich uložte na suché miesto až kým úplne nevyschnú a struky alebo plevy sa budú ľahko oddeľovať od samotných semien.
Ich čistenie zvyčajne zahŕňa sušenie a rozmrvenie strukov, pliev, prípadne iných obalov a následné preosiatie semien tak aby ste ich úplne odseparovali od pliev a iných nečistôt. Takto sa spracúva napríklad fazuľa, paprika, bazalka, cibuľoviny alebo koreňová zelenina.
Mokré semená
Ich čistenie si vyžaduje umytie semien tak aby ste z nich odstránili všetku dužinu. S mokrými semenami sa stretávame napríklad pri rajčine, tekvici, cukine, baklažáne a pri väčšine ovocia. Zrelé plody vložte do hlbokej misky s vodou a začnite plody drviť v rukách. Uvoľnené zdravé semená spadnú na dno zatiaľ čo neživé semená a časť dužiny zostanú plávať na hladine.
V niektorých prípadoch (napr. Pri rajčinách) sa odporúča niekoľkodňová fermentácia (zretie) po zbere plodov na odstránenie látok spôsobujúcich klíčenie z obalov semien. Simuluje sa tak prirodzený proces po konzumácii plodov v prírode zvieratami prípadne hnitím odpadnutých plodov. Fermentáciu podporíte tak že mierne rozpučíte zrelé plody, vložíte ich do misky a zalejete trochou vody (polovičný objem oproti objemu plodov), necháte odležať pri teplote 24 až 27 stupňov po dobu 2. až 5. dní pokiaľ zmes nezačne bublať a nevytvorí sa na nej biela pleseň. Následne môžete semená umyť.
Sušenie semien
Pred uskladnením musia byť semená suché. Odporúča sa osem percentná vlhkosť – mali by byť úplne suché, no nie až tak aby boli zvráskavené alebo praskali. Sušenie by malo prebiehať pomaly pri izbovej teplote a v tieni.
Skladovanie
Suché semená uložte do papierovej obálky alebo vrecka a umiestnite na suché chladné miesto. Optimálna teplota skladovania sa pohybuje od 1 do 7°C, na skladovanie nám tak poslúži aj chladnička. Papierový obal umožní semenám dýchať bez toho aby z okolia nasali vzdušnú vlhkosť. Vákuový obal by semená zadusil.
Prevencia proti chorobám
Väčšina semien vzklíči a vyrastú z nich zdravé rastliny. Niektoré rastliny však napadnú rôzne ochorenia. Pri zbere preto dbajte na to aby semená pochádzali iba zo zdravých rastlín pre zamedzenie prenosu chorôb medzi jednotlivými generáciami.
Označenie semien
Označte každý obal so semenami kvôli jednoduchej identifikácii jednotlivých druhov. Na značku okrem názvu odrody uveďte aj dátum a podmienky zberu pre budúcu referenciu.
Príprava semien pred výsadbou
Pred tým ako semená vysejeme, je vhodné ukončiť obdobie dormancie (spánku) semien tým, že ich na tri hodiny uložíme do mrazničky a následne ich necháme jeden deň odležať pri izbovej teplote. Tento proces zabezpečí optimálne podmienky pre okamžitú výsadbu.
Test životaschopnosti semien
Aby sme si boli istí životaschopnosťou semien, mali by sme ich pred výsadbou otestovať. Semená ponoríme na noc do vody a následne ich uložme medzi dve vrstvy vlhkých kuchynských papierových utierok, ktoré priebežne zalievame vodou (utierky by mali byť stále nasiaknuté vodou, no nie až tak aby z nich kvapkala voda). Takto uložené semená umiestnime na teplé miesto, mimo dosahu priameho slnka a udržiavame vlhké. Následne skontrolujeme každý tretí deň či už semená vzklíčili. Podľa počtu vyklíčených semien potom vieme určiť do akej miery sú semená životaschopné.
A môžeme sadiť
Používanie vlastných semien je nielen šetrné k vašej peňaženke. Získate tiež dobrý pocit z využitia všetkého čo vaša záhrada ponúka a zo zachovania prirodzeného kolobehu.
Tip: Po vysadení jasne označte každý druh semien menovkou aby ste mohli monitorovať jednotlivé vlastnosti rastlín.