Chren je domáci lekár aj výborná pikantná príloha k rybám i všetkým druhom mäsa!
Máte radi pikantné? Chrenový koreň nielen ako pikantná príloha k vašim jedlám
Zbierať ho môžete v mesiacoch apríl-máj, alebo september-november. V minulosti bolo chrenu prisudzované krotenie pohlavných vášní a bystrenie umu, aplikoval sa na zle hojace rany, pri zápaloch močového mechúra a obličiek, na čistenie krvi, dne a nazývali ho aj bylinou mladosti. V súčasnosti je nielen výbornou prílohou k vareným, pečeným, duseným i grilovaným mäsám alebo rybám, ale v kombinácii s inými surovinami pôsobí blahodárne pre organizmus. Nazbierať a pripraviť si ho môžete i veľké množstvo, lebo sa nekazí. Nastrúhaný ho nakladajte do malých fľaštičiek, je veľmi aromatizovaný. Obsahuje fitoncídy, ktoré majú konzervačné účinky, preto ho nemusíte konzervovať. Denné malé dávky čerstvého chrenu výrazne posilňujú imunitu.
15 dôvodov, prečo by nemal chýbať chrenový koreň vo vašej kuchyni
-
Požitie chrenu s červeným vínom má účinok proti únave. Urobíte zo 75g nadrobno nakrájaného koreňa a 0,5l červ. vína, nechajte odstáť 3 dni, zlejte a užívajte po lyžičkách
-
Ak máte reumatické bolesti, použite chrenovú placku: postrúhajte chren, zmiešajte s múkou a troškou masla, dajte do tenkého plátna a priložte na boľavé miesto, zmierni bolesť ( nechajte priložené iba kým nezačne páliť)
-
Na bolesť hlavy, chrbtice a kĺbov si urobte chrenový ocot: nastrúhaný chren dajte do zaváraninovej fľaše, zalejte octom – cca 2 cm vyššie od nastrúhaného koreňa, nechajte 8 dní pôsobiť, zlejte do fľaše a natierajte na boľavé miesta
-
Pôsobí proti pehám : nastrúhaný chren dajte do kyslého mlieka, nechajte postáť 5 hodín a prípravok nanášajte ráno a večer
-
Postrúhaný chren zmiešaný s cukrom je domáci liek proti zachrípnutiu
-
Šťava chrenu je dobrým liekom proti žalúdkovým kŕčom. Pokrájajte koreň na kolieska, posypte cukrom a šťavu, ktorú koreň pustí, užívajte 3x denne.
-
Postrúhaný chren s medom je domáci liek na podporu trávenia a taktiež prekrvenie tkanív. Užívať ho môžete aj pri nádche, prechladnutí, proti kašľu a pomáha i pri chrípke. Zmiešajte v pomere 1:1, užívajte 3x denne.
-
Ostré éterické oleje postrúhaného chrenu vám vdychovaním prečistia dýchacie cesty a pľúca
-
Pri nachladnutí a problémoch s prieduškami môžete inhalovať chrenový sirup: postrúhaný chren s vodou priveďte do varu, inhalujte aspoň 10 minút
-
Listy chrenu odpudzujú škodcov, preto je dobré ho mať vysadený v okolí ovocných stromov
-
Chrenová šťava pozitívne vplýva na mastnú a nečistú pleť, má dezinfekčné, regeneračné a čistiace účinky. Na pleť môžete použiť šťavu aj v kombinácii s octom.
-
Obsahuje vitamíny A, B, C, draslík, vápnik, železo, mangán, vlákninu a minerálne látky, preto v denných malých dávkach čerstvý chren výrazne posilňuje imunitu
-
Použite ho ako postrek proti škodcom: Postrúhajte koreň, zalejte vriacou vodou ( na 1l vody pol kg koreňa, nechajte zakryté lúhovať 20min.) Prípravok chráni ovocné stromy pred moníliou, ktorá napadá stromčeky najmä v období máj-jún. Na postrek môžete použiť aj listy, rovnaký postup ako pri príprave z koreňa.
-
Urobte si dobrú chrenovú omáčku, vyberáme:
12PL oleja, 10 PL hladkej múky, 1,5l mlieka, 2 dl smotany 33%, ocot, cukor, soľ, chren, voda.
Rozohrejeme olej, dáme múku, urobíme zápražku, odstavíme a necháme chvíľu postáť. Pomaly pridáme mlieko, dôkladne rozmiešame, aby neboli hrčky. Opäť dáme na sporák, častejšie miešame, pridáme smotanu, osolíme, chvíľu povaríme. Pridáme postrúhaný chren, dochutíme octom a cukrom. Chren dlho nevaríme, lebo varením stráca svoje účinky!
15. Urobte si čerstvú prílohu k jedlám, vyberáme:
- Postrúhané chrenový koreň s postrúhanými jablkami ( výborný k varenej šunke)
- Postrúhaný koreň zamiešaný v plnotučnej horčici. Množstvo koreňa si pridajte podľa toho, akú chcete pikantnosť
- Do postrúhaného chrenového koreňa pridajte uhorkovú šťavu, trochu tatárskej omáčky alebo majonézy ( výborný k údenému )
- Postrúhaný chrenový koreň, postrúhané jablká, citrónová šťava, trochu kečupu, majonéza alebo tatárska ( ku všetkým druhom mäsa )
- Postrúhaný koreň 225g, 50ml olej, 50ml ocot, 1,7 dl vody, 5 g soli, 20g kryštálového cukru. Všetky prísady zmiešame. Nesterilizujeme, naložíme do fľaštičiek. Vhodný ku všetkým pokrmom.
- 700g postrúhaného koreňa, 300g kryštálového cukru, 1,5l octu, 4 lyžičky soli. Prísady zmiešame a naložíme do fľaštičiek, nesterilizujeme
- 300g postrúhaného koreňa, 2dl vody, 1dl slnečnicového oleja, 1 malá lyžička soli, 1 PL kryštálového cukru, 1 PL octu. Prísady zmiešame, nesterilizujeme.
- 50g postrúhaného chrenového koreňa, 150g postrúhaných jabĺk, 1 PL sladkej smotany, trochu cukru, štipku soli, pár kvapiek olivového oleja. Prísady zmiešame bez jablkovej šťavy. Výborný k hovädziemu mäsu.
autor: Daniela