Produktívne pestovanie čučoriedok jednoducho a prehľadne
Ako pestovať čučoriedky od sadenia až po zber
Čučoriedky sú jedny z najzdravších a najchutnejších druhov ovocia, ktoré je možné pestovať aj v domácich podmienkach. Tieto chutné plody sa považujú za jednu zo superpotravín, bohatých na antioxidanty a pritom je pestovanie čučoriedok jednoduchšie a produktívnejšie ako by ste si mohli myslieť. Z jednej rastliny je totižto možné dopestovať aj niekoľko kilogramov plodov a čučoriedkový ker dokáže produkovať niekoľko desiatok rokov. Čučoriedky sú okrem toho so svojimi bielymi kvetmi a jesenným sfarbením listov aj estetickým doplnkom záhrady, vrátane jej okrasnej časti a tak nie je prekvapivé, že sú tieto ovocné kry z pestovateľského hľadiska veľmi obľúbené.
Ako pestovať čučoriedky
Čučoriedky sú pomaly rastúce kry, ktoré nemajú mnoho prirodzených škodcov či ochorení a okrem nárokov na kyslú pôdu, nie sú náročné na pestovanie. Čučoriedkovému kru trvá 2 až 3 roky kým začne produkovať bohatšiu úrodu a až 10 rokov kým dorastie do finálnej výšky, takže pestovanie čučoriedok je beh na dlhšie trate, no za to čakanie to stojí, pretože následne dokážu produkovať desiatky rokov.
Sadenie čučoriedok
Čučoriedky môžeme vysádzať počas celého roka, no najvhodnejším obdobím na výsadbu je skorá jar, keď už nehrozia tuhé mrazy. Najvhodnejšie je pre ne slnečné stanovisko, s priepustnou pôdou. I keď znesú aj čiastočný polotieň, pri nedostatku slnka sú menej produktívne. Čučoriedky neznášajú trvalo premočenú pôdu, takže miesto na výsadbu by nemalo byť v priehlbine alebo na mieste odkiaľ voda prirodzene neodteká.
Čučoriedky sa väčšinou predávajú v kontajneroch alebo jutových koreňových Baloch (ideálny vek čučoriedky pre výsadbu je 1 – 3 roky). Kontajnerované čučoriedky pred výsadbou vyberieme z kontajnera a koreňovú sústavu mierne poprestriháme a rukami uvoľníme, aby sme predišli zauzleniu koreňov pri raste. Pri výsadbe je dôležité aby vrch koreňového balu nebol pod úrovňou pôdy do ktorej sa sadí (je lepšie ak je o 1-2 cm vyššie, pretože má po výsadbe tendenciu mierne klesnúť). Pred výsadbou by mali byť čučoriedky výdatne polievané. Výsadbová jama by mala byť pomerne hlboká (minimálne 1x1 m s hĺbkou 80 cm), kvôli dostatočnému objemu kyslého substrátu, ktorým ju budeme plniť. Kvôli opeľovaniu a jednoduchšiemu udržiavaniu kyslosti pôdy je lepšie vysádzať čučoriedky v skupinkách s rozstupom cca. 1,5 m, ako roztrúsené v záhrade. Zároveň by ste sa mali vyhnúť sadeniu čučoriedok pod stromami, ktoré by im tienili a odoberali vlhkosť.
Substrát pre čučoriedky
Zloženie a priepustnosť pôdy je pre čučoriedky obzvlášť dôležitá, pretože obľubujú extrémne kyslé pôdy (pH medzi 4 a 5). Ideálnym substrátom pre čučoriedky je rašelina obohatená o kompost či záhradnícky substrát (rašelina 2:1 kompost). Indikátorom nedostatočne kyslej pôdy sú okrem slabej úrody aj žltnúce listy so zelenými žilkami. Ak sa takéto príznaky objavia, substrát môžete okysliť napríklad rašelinou alebo okyslovačmi na báze elementárnej síry či sulfidov železa (vyhnite sa sulfidom hliníka, ktoré sú pre čučoriedky toxické). Kvôli pH by nemali byť čučoriedky umiestnené blízko betónových múrov a chodníkov, keďže betón postupne zvyšuje zásaditosť pôdy. Na udržanie nízkeho pH pôdy je vhodné oddeliť substrát pre čučoriedky od okolitej pôdy nepremokavou zábranou (napr. igelitovou fóliou s dierami na dne pre odtok vody), prípadne iným materiálom, ktorý spomalí zvyšovanie pH a čučoriedka tak bude môcť prosperovať aj 40 rokov. Bez použitia igelitovej fólie by sa substrát postupne neutralizoval a po pár rokoch by bolo nutné opätovne znižovať jeho pH. Čoraz obľúbenejšou alternatívou je výsadba čučoriedok do vyvýšených záhonov alebo do kvetináčov, v ktorých sa nízke pH udržuje jednoduchšie.
Viac o tom ako zistiť pH pôdy a ako je možné kyslosť pôdy upraviť nájdete tu: ph pôdy
Substrát by mal obsahovať minimálne tretinu organickej zložky (vyzretý kompost, rašelina, suché lístie, borovicová kôra), ktorá postupom času okysľuje pôdu a mal by byť priepustný, keďže čučoriedky potrebujú pre zdravý rast koreňovej sústavy kyslík. Na prevzdušnenie pôdy môžeme použiť napríklad rozkladajúcu sa borovicovú kôru, ktorá navyše pôsobí proti hubovým ochoreniam koreňov. Plytká koreňová sústava čučoriedok obľubuje vlhké no nie premočené pôdy. Pre čučoriedky nie sú preto vhodné ťažké, ílovité pôdy. Ak do takejto pôdy vykopeme výsadbovú jamu a naplníte ju priepustným substrátom, nadbytočná vlaha sa aj tak dostane ku koreňom. V takom prípade je vhodné vysádzať čučoriedky na kopčekoch (vyvýšených miestach), aby mohla prebytočná voda odtiecť. Priepustnosť pôdy môžeme zvýšiť i tak, že na dno výsadbovej jamy položíme vrstvu piesku či drobného štrku, ktorá odvedie prebytočnú vodu preč.
Pôdu okolo čučoriedok je vhodné pokryť mulčom, ktorý ju zachová vlhkú a chladnú. Ideálny je organický mulč ako napríklad borovicová kôra, ihličie, piliny, ktoré pri rozklade dodávajú do pôdy živiny a okysľujú pôdu.
Starostlivosť o čučoriedky
Čučoriedky nie sú náročné na starostlivosť, no keďže majú plytkú koreňovú sústavu, sú náchylnejšie na dlhšie obdobia sucha a je ich potrebné častejšie polievať (najmä počas obdobia teplých slnečných dní, kvitnutia a tvorby plodov). Zálievka by mala byť pravidelná, pričom na zalievanie je ideálna dažďová voda (voda z vodovodu či studní zvyšuje zásaditosť pôdy).
V okolí čučoriedky je vhodné nastlať mulč z borovicovej kôry či ihličia (5-10 cm hrubá vrstva, ktorá sa však nedotýka kmeňa), ktorý zabraňuje vysušovaniu pôdy a chráni koreňovú sústavu rastliny pred mrazmi či letnými horúčavami. Čučoriedky nie sú náročné ani na hnojenie. Ak majú výživnú pôdu, zaobídu sa úplne bez hnojenia. V menej výživných pôdach môžeme aplikovať vyvážené hnojivo (NPK 10-10-10) v predjarnom období, no len vo veľmi obmedzenom množstve v porovnaní s inými rastlinami, pretože nadbytočné hnojenie by mohlo viesť k poškodeniu koreňov a listov. Alternatívou k hnojeniu je pridanie vrstvy čerstvého kompostu.
Pestovanie čučoriedok v nádobách
Pestovanie čučoriedok v kvetináčoch a iných nádobách je veľmi obľúbená alternatíva, pretože sa tak dajú dopestovať aj na balkóne či terase, je ich možné ľahko presúvať a najmä je ľahšie udržiavať stabilnú kyslosť pôdy, ktorá má priamy vplyv na ich kondíciu a produktivitu. Na pestovanie čučoriedok v nádobách sa používajú veľké kvetináče (25 – 40 l) s drenážnymi otvormi, pričom platí, že čím väčšia nádoba, tým dlhšie bude čučoriedka prinášať úrodu.
Na výsadbu čučoriedok používame zmes rašeliny a kompostu/substrátu v pomere 2:1, pričom rastliny sadíme rovnakej výške v akej boli predtým pestované v kontajneroch. Aj čučoriedky pestované v nádobách benefitujú z vrstvy mulču na substráte, ktorá zabraňuje rýchlemu vysychaniu pôdy. V prípade tmavých plastových kvetináčov je potrebné počas letných horúčav tieto nádoby zatieniť aby nedošlo k prehriatiu koreňov čučoriedky. Počas zimy je naopak nutné nádoby zatepliť alebo presťahovať na chránené stanovisko aby sme ich uchránili pred vymrznutím koreňovej sústavy. Obľúbenou variantou pestovania čučoriedok v nádobách je aj ich zakopanie na úroveň pôdy v záhrade, čím sa vyrieši izolácia pred teplom aj mrazom.
Strihanie čučoriedok
Keďže čučoriedky rastú veľmi pomaly, nie je ich potrebné takmer vôbec strihať. Rez čučoriedok je prospešný len pre staršie rastliny na podporu nového rastu a v prípade ak jednotlivé konáre príliš prevísajú, dotýkajú sa zeme alebo z priestorových dôvodov. Ideálnym obdobím na rez čučoriedok je predjarné obdobie po pominutí hrozby tuhých mrazov. Najskôr odstrihneme všetky suché časti a následne skrátime hrubé, prevísajúce konáre pričom mladé výhonky nechávame bez rezu, pretože tie budú produkovať úrodu.
Choroby a škodcovia čučoriedok
Čučoriedky sú pomerne odolné voči chorobám, no zriedkavo sa na nich môže objaviť hubové či bakteriálne ochorenie, ktoré je vhodné riešiť odstránením poškodených častí a prevzdušnením čučoriedok rezom. Najväčším škodcom čučoriedok sú jednoznačne vtáky, ktorým je nutné zamedziť prístup k dozrievajúcim plodom formou ľahkých sietí, ktoré sa položia na čučoriedky. Vtáky sa zďaleka vyhýbajú veciam, do ktorých sa môku zamotať, takže aj siete s veľkými okami sú väčšinou efektívne. Okrem sietí je možné využiť rôzne konštrukcie zábran z pletiva či sieťoviny. Ako príklad si pozrite jeden z tipov ako účinne ochrániť čučoriedky a iné bobuľoviny pred vtákmi.
Zber a spracovanie čučoriedok
Čučoriedky dozrievajú na jednej rastline postupne a preto aj zber musí byť postupný, pričom zbierame až úplne vyfarbené a zrelé plody. Väčšina čučoriedok dozrieva v období od Júna do začiatku septembra, podľa toho či ide o skorú, stredne skorú či neskorú odrodu. Čučoriedky najlepšie chutia čerstvé, no veľmi dobre sa uchovávajú zaváraním či zmrazovaním.
Druhy a odrody čučoriedok
Divoká čučoriedka (Vaccinium myrtillus), ktorú poznáme z európskych lesov sa podstatne líši čučoriedok, ktoré sú vhodné na domáce či komerčné pestovanie. Ušľachtilé odrody tejto rastliny sú väčšinou vyšľachtené z čučoriedky chocholíkatej (Vaccinium corymbosum), ktorá sa ľudovo nazýva aj kanadská čučoriedka a na rozdiel od ich divokých príbuzných sa vyznačuje vysokým vzrastom (niektoré odrody aj viac ako 2 m), bohatou úrodou a veľkými plodmi, ktoré obsahujú fialové varbivo len v šupke (európske divoké čučoriedky majú farbivo aj v dužine). Z viacerých kultivarov čučoriedok vyberáme:
Skoré odrody čučoriedok
Spartan, Duke, Goldtraube, Pioneer
Stredne skoré odrody čučoriedok
Blueray, Bluecrop, Toro, Emblue
Neskoré odrody čučoriedok
Herbert, Pink Lemonade, Darrow, Coville, Elizabeth
Odrody vhodné na pestovanie v nádobách
Top Hat, Pink lemonade, Blue suede, Northland
Naše tipy:
• Na výsadbu čučoriedok si vyberte vždy viacero odrôd, s rôznym obdobím dozrievania (skoré, stredne skoré, neskoré). Predĺžite si tak obdobie zberu a navyše čučoriedky plodia viac až o 30% ak sú opeľené inou odrodou.
• Počas prvého roku po výsadbe nedovoľte čučoriedky produkovať plody, aby mohla svoju energiu nasmerovať do rastu. Stačí ak odtrhnete všetky kvety ako náhle sa objavia.
• Pri pestovaní čučoriedok buďte trpezlivý, pretože čučoriedky dosahujú plnú úrodu až po 6. – 10. rokoch po výsadbe.
• Pri zmrazovaní majú čučoriedky tendenciu vytvárať veľké bloky čomu môžete predísť ak čučoriedky rozprestrieme na pekáč či tácku, vložíme ich takto do mrazničky až potom ich nasypeme do mikroténových vreciek na dlhodobé uskladnenie v mrazničke. Takto zostanú čučoriedky oddelené a pripravené na rýchlu prípravu koláčov či iných dezertov.
Užitočné informácie:
1. Výhody pestovania vo vyvýšených záhonoch: Prečo sú vyvýšené záhony v záhrade dobrý nápad?
2. Prehľad záhradníctiev a záhradných centier v SR: záhradníctva
Použité zdroje: extension.umn.edu, planetnatural.com, quickcrop.co.uk