Ako pripraviť kvalitný kompost jednoducho a efektívne
Tipy na domáce kompostovanie rôznych organických materiálov
Pod kompostom si môžeme predstaviť dve veci: prvou je hnijúca zmes odpadu z kuchyne, priťahujúca muchy a pachom pripomínajúca žumpu a druhou je bohaté, drobivé “čierne zlato” so zemitou vôňou – sen každého záhradníka.
Tu je zopár tipov ako získať tu druhú variantu a vyhnúť sa tej prvej a teda ako správne kompostovať:
1) Čo dať do kompostu?
Pri výrobe kompostu by nemali chýbať dve základné súčasti : a) ingrediencie bohaté na uhlík “hnedé” a b)ingrediencie bohaté na dusík “zelené”. Ingrediencie bohaté na uhlík sa nazývajú hnedé, pretože obsahujú napríklad suché lístie a suchú trávu, kartón alebo slamu a tie bohaté na dusík sa volajú aj zelenými, keďže ide o čerstvé listy stromov, a čerstvo pokosenú trávu, zvyšky zeleniny, a pod.. Na prípravu kvalitného kompostu sú potrebné obe zložky. Všetky tieto materiály samozrejme obsahujú aj iné prvky ktoré sú dôležité, no pomer uhlíka a dusíka je kľúčový pre fungovanie tých správnych baktérií pre kompostovanie.
Náš Tip: Vždy začnite prípravu kompostu položením nadýchanej (našuchorenej) hnedej vrstvy – napríklad suchého lístia(prinajmenšom 15-20 cm) kvôli absorpcii vlhkosti z kompostu a zároveň na zabezpečenie dostatočnej ventilácie, ktorá zabráni hnilobe.
2) Odhadnúť správny pomer uhlíka a dusíka v komposte
Celá mágia kompostovania tkvie v interakcii medzi hnedými a zelenými súčasťami v kompostéri. Akýkoľvek organický materiál sa po určitom čase rozloží a poslúži ako hnojivo pre pôdu, no ak bude pomer uhlíka k dusíku zhruba 30:1, rozklad sa mnohonásobne urýchli tým, že v komposte sa rozmnožia teplomilné baktérie a teplota rozkladajúceho materiálu stúpne až na 70 stupňov celzia.
Náš Tip: Približné pomery uhlíka a dusíka v niektorých materiáloch nájdete v nasledovnej tabuľke:
3) Získajte odhad pre prípravu kompostu
Nemusíte hneď vyberať kalkulačku, na to aby ste vystihli správny pomer uhlíka a dusíka. Ak je v kompostéri príliš veľa dusíka, kompost bude páchnuci a sliznatý: vtedy prosto pridajte uhlík. Ak tam bude príliš veľa uhlíka, kompost bude veľmi suchý a rozklad veľmi pomalý: vtedy stačí pridať dusík. Dobrým pravidlom je, že na jeden diel materiálu bohatého na dusík je potrebné pridať štyri diely materiálu bohatého na uhlík(objem, nie váha).
Náš Tip: Vždy pridávajte zdroje dusíka v tenkých vrstvách, tak aby bol v kontakte s vrstvami bohatými na uhlík.
4) Na vrchu kompostéra vždy udržujte hnedú vrstvu
Vždy je lepšie navrchu tvoriaceho sa kompostu nechať nadbytočnú hnedú vrstvu (suché lístie, slamu, a pod.). To najhoršie čo sa vám môže stať je, že kompostu bude trvať trochu dlhšie kým sa rozloží. Hnedá vrstva navyše redukuje zápach a lepšie vyzerá. Túto vrstvu vždy obnovte po pridaní novej vrstvy materiálu do kompostu. Ideálna hrúbka takejto pokrývky je 10 cm.
Náš Tip: Táto krycia vrstva sa nerozloží, takže po využití kompostu pod ňou, ju jednoducho využijete na tvorbu ďalšej dávky kompostu.
5) Nie príliž vlhko, nie príliž sucho
Optimálna vlhkosť v kompostéri sa dá prirovnať k vyžmýkanej špongii (nie nasiaknutej). Veľa zdrojov uvádza, že by sme mali tvoriaci sa kompost polievať za sucha a prikrývať pri daždi, ale ak budete udržiavať dostatočne hrubú hnedú vrstvu na povrchu, zabránite presiakaniu dažďa do kompostu a zároveň odparovaniu vody z kompostu, čím zostanú vo vnútri kompostéra optimálne podmienky.
Náš Tip: Kompostér umiestnite na miesto kde nepraží slnko ale ani kde sa nehromadí dažďová voda.
6) Zostaňte pri základoch
Kľúč k úspechu je získať cvik v odhadovaní pomeru hnedej a zelenej zložky. Nepotrebujete k tomu knihy, teplomery, moderné kompostéry, riasy ani štartovacie prípravky. Stačí vám len trochu času a chuti na experimentovanie.
Náš Tip: Namiesto pridávania rôznych štartovacích kompostovacích látok, môžete na dno kompostéra pridať trochu hotového kompostu aby začali pracovať tie správne baktérie. V komposte by sa objavili tak či tak, no takto celý proces urýchlite.
7) Buďte trpezliví
Organický materiál je možné premeniť na bohatý, tmavý a drobivý materiál podobný zemine už v priebehu pár týždňov, zretie kompostu však trvá ďalších šesť mesiacov až rok. Vtedy prebieha neviditeľná fáza, kedy baktérie rozkladajú kompost na látky, ktoré sú pre výživu rastlín kľúčové.
Náš Tip: Netrápte sa nad tým, či to robíte správne alebo nie a vychutnajte si tento zázrak prírody. Neváhajte sa s nami podeliť aj o vaše skúsenosti s kompostovaním nižšie v komentároch.
Autor: Jakub durdík
Použitý zdroj: modernfarmer.com