12 druhov trvalkovej zeleniny, ktorú stačí sadiť len raz


viacročná zelenina

Zasaďte si tieto viacročné druhy zeleniny a úrodu zberajte bez námahy rok čo rok

Predstavte si pestovanie zeleniny, ktorá si nevyžaduje každoročnú prípravu a kultiváciu pôdy, výsadbu a mesiace odburiňovania na to, aby ste sa dopracovali k úrode ešte pred príchodom zimy. Predstavte si druhy zeleniny, ktoré bez problémov prežijú zimu a na jar začnú bez akejkoľvek starostlivosti rásť a produkovať omnoho skôr ako tradičná zelenina vo forme letničiek. Presne také sú trvalkové druhy zeleniny, ktoré stačí zasadiť raz a z úrody ich plodov sa tešíte roky tak, ako je to pri ovocných stromoch a kroch alebo pri trvalkových okrasných záhonoch. Viacročná zelenina je okrem toho  spravidla aj odolnejšia voči suchu, burine, nešetrnému zaobchádzaniu či škodcom a chorobám.

Len málo záhradkárov pozná možnosti týchto chutných a bezúdržbových druhov, ktoré vedia obohatiť každú záhradu. Výnimkou je azda len známa  rebarbora, špargľa či chren, no existujú desiatky ďalších skvelých druhov, ktoré stoja za pozornosť. Našťastie sa aj vďaka novým poznatkom o úrodnosti pôdy, permakultúre a udržateľnom pestovaní stáva trvalková zelenina čoraz obľúbenejšou aj v našich záhradách a to zaslúžene. Je ideálnou voľbou do jedlých lesov, permanentných či vyvýšených záhonov no uplatní sa aj ako súčasť klasickej zeleninovej záhrady.

Aj preto sme pripravili tento výber druhov trvalkovej zeleniny, z ktorých sú všetky vhodné na celoročné pestovanie aj v našom klimatickom pásme. Užite si výber:

1. Rebarbora Rheum rhabarbarum

rebarbora viacročná zeleninaRebarboru sme neumiestnili do nášho výberu ako prvú náhodou. Je to azda najznámejší druh zeleniny – trvalky, ktorú pestovali aj naši predkovia. Rebarbora sa pestuje pre jej dužinaté, šťavnaté stonky, ktoré majú skvelú, výraznú, sladko-kyslastú chuť čo sa využíva pri pečení rebarborového koláča, príprave rôznych džemov, omáčok, detských výživ a v mnohých ďalších receptoch. Táto viacročná rastlina nie je náročná na starostlivosť a na to aby prosperovala jej stačí výživná, priepustná pôda a polotienisté stanovisko. Keďže je to trvalka, prvú úrodu môžeme zberať už v apríli, keď klasické druhy zeleniny ešte nie sú v záhrade ani vysadené a so zberom môžeme pokračovať až do júna.      

2. Katran prímorský Crambe maritime

katran prímorský - viacročná listová zeleninaTáto rastlina pochádza z prímorských častí Severnej Európy, kde obýva morské pobrežia. Katran prímorský známy tiež ako morský kel sa často pestuje ako okrasná rastlina, no zároveň je to vynikajúca listová zelenina, chuťou pripomínajúca kel. Jej výhonky, listy a kvety sú jedlé a vďaka svojej odolnosti bez problémov prežije zimu, takže je ju možné pestovať aj ako trvalku. Ako jedna z mála rastlín prosperuje dokonca aj v slaných pôdach.    

3. Čakanka šalátová Cichorium intybus 'Witlof'

čakanka šalátová - trvalkaČakanka sa väčšinou pestuje ako letnička, no ak jej korene necháme po zbere úrody v zemi neporušené, na zimu ich prikryjeme čečinou alebo slamou ako zimný cesnak, tak rastlina prežije aj tuhšie mrazy a bude prinášať úrodu aj počas nasledovných sezón. Čakanka je skvelá listová zelenina vytvárajúce malé hlávky s korenistou chuťou a horkastým dozvukom, ktorá sa často používa v talianskej kuchyni (napríklad grilovaná s olivovým olejom, do rizota, cestovín, koláčov a iných pokrmov). Hlávky čakanky chutia najlepšie až keď sa vyfarbia a dozrejú, no úrodu môžeme zberať viac krát do roka. Čakanka prosperuje v priepustných pôdach s dostatkom živín a vlahy a na polotienistých stanoviskách.

4. Topinambur Helianthus tuberosus

topinambur - pestovanie viacročnej zeleninyTopinambur (slnečnica hľuznatá) je výnimočná, viacročná rastlina príbuzná slnečnici, vytvárajúca jedlé hľuzy, ktoré je možné jesť čerstvé ako aj tepelne spracované ako zemiaky. Majú tuhú štruktúru (ako kaleráb alebo mrkva) a sladkú, orieškovú chuť, takže ich je možné  využívať v kuchyni na nekonečné množstvo receptov.. Topinambury sú vyhľadávané aj vďaka svojim zdravotným benefitom, ako diétna potravina pri liečbe reumy, pri detoxikácii no aj pre diabetikov, keďže obsahujú namiesto škrobu inulín. Výhodou topinamburov je, že sa môžu zo záhrady zberať priebežne čerstvé od októbra až do apríla (aj z pod snehu, pokiaľ nie je zamrznutá pôda). Topinambur je úplne bezúdržbový a darí sa mu v rôznych pôdach, no pri pestovaní si vyžaduje slnko a priestor, takže je vhodnejší na pestovanie do väčších záhrad, kde sa mu môže vyčleniť samostatná časť. Topinambur je veľmi odolný  a má tendenciu sa invázne rozširovať, takže je ho potrebné držať pod kontrolou pravidelným zberom hľúz.  

5. Perovník pštrosí Matteuccia struthiopteris

perovník pštrosí - netradičná zeleninaMnoho záhradkárov pestuje perovníky ako okrasné trvalky do tieňa, neuvedomujúc si , že ich skrútené hlávky, ktoré počas jari vytvárajú, patria k špecialitám mnohých popredných reštaurácií. Perovník prosperuje vo vlhkých, priepustných pôdach a na tienistých miestach v záhrade, pričom je úplne bezúdržbový, odolný a úplne mrazuvzdorný.  

6. Špargľa Asparagus officinalis

špargľa - viacročná zeleninaŠpargľa je v kuchyni veľmi obľúbená zelenina, ktorá prináša svoju úrodu (šťavnaté výhonky) už skoro na jar. Je veľmi chutná a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov. Prečo teda nie taká rozšírená aj u malých pestovateľov? Odpoveď je jednoduchá – pretože trvá tri roky kým po výsadbe začne prinášať úrodu a hodí sa skôr do trvalkových/permanentných záhonov. Keď sa však raz príjme, vydrží rásť až 20 rokov a je veľmi produktívna. Špargľa prosperuje najviac v ľahších priepustných pôdach a na stanoviskách s dostatkom svetla.

7. Medvedí cesnak Allium ursinum a Divoký pór Allium tricoccum

medvedí cesnak - trvalkaMedvedí cesnak bežne rastie voľne v prírode v niektorých opadavých lesoch, no ak ho nemáte vo vašom okolí dostatok, môžete ho pestovať ako trvalku v záhrade, podobne ako jeho príbuzného – divoký pór, ktorý má jemnejšiu chuť. Pri oboch druhoch sú jedlé listy aj podzemné časti a darí sa im na tienistých  miestach pod stromami a kríkmi. Výrazná, cesnaková chuť medvedieho cesnaku sa skvele hodí na prípravu šalátov, pesta, omáčok a všade tam, kde používame aj klasický cesnak. Medvedí cesnak aj divoký pór sú odolné a radi sa rozširujú, takže o ich zachovanie nemusíte mať obavy. Vďaka ich vegetačnému obdobiu počas skorej jari sa dajú veľmi dobre kombinovať a dopĺňať s inými druhmi zeleniny, ktoré začínajú rásť až keď má medvedí cesnak vrchol svojej vegetačnej sezóny dávno za sebou.

8. Bambusové výhonky Phyllostachys

pestovanie bambusových výhonkovBambus je ďalší príklad trvalky, ktorá môže byť zároveň okrasná aj jedlá. Bambusové výhonky sú tradičnou pochúťkou v ázijskej kuchyni, používanou ako skvelá dužinatá zelenina do polievok, omáčok, k mäsu a na mnoho iných spôsobov. Niektoré druhy bambusov sú na pestovanie jedlých výhonkov vhodnejšie ako iné a to najmä z pohľadu ich chuti. V našich klimatických podmienkach sa takto môžu pestovať druhy Phyllostachys edulis alebo Phyllostachys dulcis. Oba druhy sú mrazuvzdorné  cca. do -17 °C, no aj keď ich nadzemná časť zmrzne, korene prežijú a produkujú výhonky aj počas nasledovných sezón. Takto sa bambus môže pestovať podobným spôsobom ako špargľa. Bambusové výhonky sa musia zberať, pokým sú mladé a mäkké a musia byť tepelne spracované aby boli jedlé. Bambus je invázna rastlina, no vyššie spomínané druhy, nie sú úplne mrazuvzdorné, takže nie sú až také agresívne a je ich možné jednoduchšie držať pod kontrolou.

9. Štiav Rumex

štiav - listová zeleninaŠtiav je viacročná rastlina, ktorej listy majú pikantnú, citrusovú chuť s trpko horkým dozvukom. Táto listová zelenina je veľmi populárna vo Francúzsku, kde ju používajú do šalátov a na prípravu rôznych omáčok, polievok a iných pokrmov. Štiav najlepšie chutí na jar a počas skorého leta, kedy má sviežu, citrusovú chuť. Neskôr v letných mesiacoch je jeho chuť horkejšia. Najpestovanejšími druhmi tejto listovej zeleniny sú štiav kyslý ( rumex acetosa) a rumex scutatus (známy tiež ako francúzsky štiav). Štiav je nenáročná, viacročná rastlina, príbuzná rebarbore, ktorá najlepšie rastie v priepustných pôdach a v polotieni.

10. Fazuľa šarlátová Phaseolus coccineus

fazuľa šarlátová - trvalkaFazuľa šarlátová sa bežne pestuje ako okrasná trvalka, no zároveň je to ideálna strukovina aj do úžitkovej záhrady. Zberať a konzumovať sa môže vo forme mladých zelených strukov, no aj ako klasická fazuľa. Po tepelnej úprave sú jedlé aj kvety, mladé listy a hľuzy tejto všestrannej rastliny. Fazuľa šarlátová je dlhoveká, popínavá rastlina, ktorá sa dožíva aj 20 rokov a ak sa nechá bez kontroly vie byť invazívna. Je mrazuvzdorná a tak ako iné rastliny z čeľade bôbovité aj fazuľa šarlátová viaže do pôdy atmosférický dusík, čím ju obohacuje a dokáže tak rásť aj v málo výživných pôdach.

11. Ľaliovky Hemerocallis

ľaliovka - pestovanie trvalky na úžitokĽaliovky sú obľúbené okrasné trvalky, ktoré sú natoľko odolné, že sa vedia prispôsobiť rôznym typom pôd, vlhku aj suchu či slnečným aj polotienistým stanoviskám. Len málokto však vie, že v Ázii sa ľaliovky pestujú primárne ako úžitková rastlina na zber ich kvetných pukov, ktoré sa v kuchyni používajú podobne ako zelená fazuľka. Samotné kvety sa pridávajú do šalátov, prípadne sa vyprážajú. Ľaliovky sú úplne bezúdržbové a mrazuvzdorné.

12. Cibuľa poschodová Allium × proliferum

cibuľa - trvalkaNiektoré druhy cibuľovín, ako napríklad cibuľa poschodová, plodia nové cibuľky aj po zbere prvej vlny úrody. Cibuľa poschodová vytvára cibuľky aj na vrcholoch zelených stoniek, ktoré sa vo voľnej prírode rozmnožujú tak, že na konci vegetačnej sezóny prehnú stonku až k zemi a cibuľky zakorenia. Preto sa často nazýva aj kráčajúca cibuľa. Takýto typ cibule umožňuje produkciu čerstvých plodov počas celej sezóny. Jedlé sú nadzemné aj podzemné cibuľky ako aj zelené listy. Chuťovo sa cibuľa poschodová podobá šalotke, takže má v kuchyni rôznorodé možnosti využitia.

 

Do nášho výberu sa nezmestilo mnoho skvelých druhov zeleniny ktoré stoja za zmienku. Sú to najmä pažítka, potočnica lekárska, hablitzia, stachys affinis, či viaceré druhy byliniek (tymian, medovka, šalvia, rozmarín, mäta,...)  a mnoho ďalších. Máte aj vy tip na trvalkovú zeleninu? Neváhajte nám o nej dať vedieť nižšie v komentároch.

 

Výhody trvalkových druhov zeleniny

Stačí ich zasadiť raz a úrodu si užívať viacero rokov

Vyššia odolnosť a bezúdržbovosť

Spravidla sa sami rozmnožujú

Vďaka vyvinutému koreňovému systému začínajú prinášať úrodu oveľa skôr ako klasická zelenina a často plodia počas celej vegetačnej sezóny

Obohacujú a zúrodňujú pôdu

 

Nevýhody trvalkových druhov zeleniny

Väčšina trvalkovej zeleniny potrebuje nejaký čas aby po výsadbe zapustila korene a nabrala silu na produkciu úrody. Bohatšiu úrodu preto niekedy prinášajú až od druhej vegetačnej sezóny a niekedy to trvá aj dlhšie(napríklad špargľa až 3 roky)

Mnoho trvalkových druhov zeleniny sú invazívne rastliny ak sa nechajú bez kontroly.

Viacročné rastliny rastú stále na tom istom mieste, takže ich rotácia v záhrade nie je možná a výber vhodného miesta pre ich rast je o to dôležitejší.

 

Užitočné informácie:

1. ako pestovať zeleninu bez orby: Pestovanie bez orania

2. Aké druhy zeleniny je vhodné pestovať spolu : Čo s čím sadiť v záhrade

3. Ako na škodcov a choroby v záhrade: Boj proti škodcom a chorobám v zeleninovej záhrade

 



Podobné témy

predjarný výchovný rez ovocných stromov

Strihanie ovocných stromov v troch jednoduchých krokoch

Kľúčom k udržiavaniu pekných a produktívnych ovocných stromov je ich každoročné strihanie. I keď niektorí záhradníci preferujú rozdielne spôsoby strihania pre rôzne druhy ovocných stromov, stačí ak budete pri strihaní…

trvalky do záhrady

20 najkrajších trvaliek do záhrady

Rozhodujete sa aké rastliny si vysadíte do záhrady? Ak hľadáte rastliny ktoré vydržia niekoľko rokov až desaťročí a budú vám prinášať radosť rok čo rok, v tom prípade sú tou správnou voľbou trvalky. Čo sú to trvalky? …

azalky pestovanie

Rododendron a jeho pestovanie

Rododendrony sú nádherné a majestátne rastliny. Väčšina z nich pochádza z Ázie, no vo voľnej prírode ich môžeme nájsť na celej severnej pologuli. Už po stáročia sú súčasťou našich záhrad vďaka ich krásnemu olisteniu a…

pestovanie levandule

Levanduľa a jej pestovanie

Levanduľa je nielen všestranná liečivá rastlina s viacerými využitiami v domácej lekárničke, v kuchyni,  či v kúpeľni – je to aj úžasná kvitnúca trvalka do záhrady. Levanduľa dodáva po celý rok záhrade zaujímavú…

rez viniča

Strihanie viniča jednoducho a prehľadne

Či už pestujete vínnu révu alebo stolové odrody, určite ste sa už stretli s otázkou ako správne strihať hrozno tak, aby bol vinič zdravý a produktívny každú sezónu. Práve rez viniča ovplyvňuje akú veľkú energiu vloží…

ako a kedy strihať ruže

Strihanie ruží jednoducho a prehľadne

Kľúčom k dosiahnutiu krásneho a bohatého kvitnutia ruží je ich každoročné strihanie. Rezom odstránime odumreté a poškodené časti, vpustíme k rastline vzduch a svetlo a nabudíme ružu k rastu. I keď sa toho mnohí…