Ako a kedy oberať ovocie
Spôsob a načasovanie zberu úrody má veľký vplyv na kvalitu ovocia. Poradíme vám ako nato:
Nič sa nevyrovná čerstvo nazbieranému ovociu zo záhrady. Aby ste však dosiahli tie najlepšie výsledky, oberajte všetky druhy ovocia so starostlivosťou a v tom správnom čase.
Načasovanie zberu ovocia
Ak sa ovocie oberie príliš skoro, jeho chuť nebude úplne vyvinutá, no ak bude prezreté, stratí sviežosť, textúru, pevnosť a nebude sa dať ďalej skladovať. Na kontrolu zrelosti preto sledujte chuť, pevnosť, textúru a farbu ovocia. Jablká by mali byť pevné, sladké a chrumkavé, hrušky zasa tvrdé ale sladké.
Čas zberu jednotlivých druhov ovocia
Skoré leto: jahody, egreše, goji
Stred leta: čerešne, marhule, broskyne, nektarinky, ríbezle, čučoriedky, jahody, egreše, josty
Neskoré leto: skoré jablká, slivky, hrozno, maliny, figy, ringloty
Jeseň: Jablká, hrušky, duly, mišpule,
Obdobie v ktorom ovocie dozrieva závisí od jeho druhu avšak aj od variety a lokality, v ktorej sa pestuje.
Väčšina ovocia by mala v čase zberu chutiť príjemne a sladko až na pár výnimiek:
• Duly a mišpule získajú lahodnú chuť až po úplnom dozretí, oberajte ich preto až tesne pred prvými mrazmi a odložte ich aby úplne dozreli.
• egreše sa môžu oberať tesne pred dozretím na výrobu džemu, alebo sa nechajú úplne dozrieť a oberať na priamu konzumáciu
• červene ríbezle and vyšne nebudú nikdy úplne sladké. Zrelosť dosiahnu ak nadobudnú plný objem, mäkkosť a sýtu farbu.
• Jablká na varenie si takisto zachovávajú svoju kyslosť. Oberať by sa mali až tesne pred prvými mrazmi
Ako oberať ovocie
Ovocie by sa malo zberať zo stromu na niekoľko krát podľa zrelosti jednotlivých plodov. Častou chybou pri zbere je, že sa strom oberá na jeden krát, pričom niektoré plody sú už prezreté a niektoré nedosiahli ešte svoju zrelosť. Napríklad pri slivkách by sa mali plody zberať postupne podľa ich zrelosti a pri jablkách by mali stačiť tri zbery, aby sme obrali ovocie v optimálnej fáze zrelosti.
Na oberačku si vyberte suchý deň. Vlhkosť pri zbere môže podporiť hnilobu a plesne, čo vám znemožní dlhšie skladovanie ovocia.
Správny spôsob zberu ovocia:
• Jablká a hrušky uchopte dlaňou, bez toho aby ste na ne tlačili prstami, mierne zdvihnite a otočte. Ovocie by sa malo ľahko oddeliť od konára a stonka by mala zostať neporušená.
•Slivky, Marhule, broskyne a nektarinky takisto uchopte do dlane a prstami jemne zatlačte na koniec stonky (v mieste kde končí stonka a začína konár). Ak je ovocie zrelé ľahko by sa malo oddeliť od stromu.
• Ríbezle a hrozno by mali byť oberané v celých strapcoch, spolu so stonkami. Oddeliť by sa mali až tesne pred konzumáciou.
• Drobné ovocie ako goji alebo moruše sa môžu striasť na plachtu rozprestretú pod stromom.
Mäkké ovocie skonzumujte čo najskôr. Alternatívou je uchovanie v podobe prípravy džemu, zavárania alebo zmrazenia. Hrušky, duly a neskoré jablká pred konzumáciou ešte nechajte odležať v interiéri aby dosiahli úplnú zrelosť, prípadne sa môžu ďalej skladovať.