Ako pestovať ligurček na balkóne?
Všetko o pestovaní ligurčeka lekárskeho v kvetináčoch na balkóne či terase
Ligurček lekársky (Levisticum officinale) patrí medzi rastliny s dlhou históriou pestovania. Pochádza z oblasti Stredomoria, kde bol po stáročia cenený pre svoje liečivé vlastnosti. V jednom z období rímskej ríše bolo dokonca pestovanie ligurčeka povinné v každom dome. Jeho popularita pretrvala do súčasnosti, hoci nie pod hrozbou pokuty :-). Ak sa rozhodnete práve pre ligurček ako kandidáta do svojej balkónovej záhradky, poradíme vám, ako sa dopracovať k úspešným výsledkom.
Priesadky vs. semená
Ligurček patrí medzi menej náročné rastliny na pestovanie. To platí pre záhrady aj pre pestovanie v kvetináčoch. Vypestovať si vlastné sadenice ligurčeka zo semien je náročnejšie najmä preto, že ich doba klíčenia je dlhá a ak sa chcete dopracovať k vňati, musíte na to myslieť s polročným predstihom. Nakoľko je však táto rastlinka bežne dostupná aj v podobe predpestovaných sadeníc a nie je to ani žiaden drahý špás, odporúčame vybrať sa cestou kúpy hotovej sadenice.
Ligurček a jeho pestovateľské nároky
Ako som už spomenula, nejde o nejak zvlášť náročnú rastlinku. Vrele ju odporúčam aj úplným začiatočníkom. Zvládne pobyt na slnečnejšom aj tienistejšom balkóne, je preto vhodnou alternatívou tam, kde by napríklad plodovej zelenine slnko chýbalo. Hoci má rada výraznejšiu zálievku, zvyknem vždy upozorňovať na riziká nekrytých miest, kde by nekontrolovaná dažďová vlaha mohla spôsobiť odhnitie rastliny.
Veľkosť nádoby podmieňuje aj konečnú veľkosť rastliny. Keďže poznáme zo záhrad, že ligurček vie vo voľnej pôde dorásť aj do výšky 2,5 metra, odporúčam voliť skôr nádoby veľkosti vedra. Samozrejme nesmieme zabudnúť na drenážne otvory. Pôdu má ligurček rád ťažšiu, humóznu. Je to jedna z mála rastlín, u ktorých neapelujem na špeciálny substrát, kľudne môže byť aj bežná pôda zo záhrady. Hnojenie nevyžaduje. Pre hojnú úrodu je dôležité pravidelné zostrihávanie vňate. Ligurček patrí medzi prvé rastlinky, ktoré tešia úrodou. Zjari teda treba výdatne strihať. V lete ide rastlina do kvetu. Ak kvitnúce vrcholky ostriháme, opäť sa objavia mladé listy, ktoré je možné zbierať až do prvých mrazov.
Liečivé vlastnosti ligurčeka
Ligurček má svoje miesto nie len v gastronómii. Využitie nájde aj ako súčasť rastlinnej lekárničky. Pre tráviacu sústavu je dôležitý hneď v niekoľkých ohľadoch: podporuje tvorbu tráviacich enzýmov, tráviacich aj žlčových štiav a pôsobí proti meteorizmu (nadúvaniu). Je preto odporúčaný na liečbu dyspepsie najmä u geriatrickej populácie. Má tiež močopudné účinky. Schopnosť rozpúšťať hlieny oceníte najmä v zimnom období. V prípade horúčky pomôže na podporu potenia. Odporúča sa aj pri celkovej slabosti, nervovej vyčerpanosti a zvýšenej kyseline močovej v krvi. Nie je vhodný v prípade poškodenia obličiek. Vo všetkých prípadoch používame zápar (čajový nálev). Na prípravu záparu používame vňať, kvet alebo koreň.
(podľa Karol Mika: Fytoterapia z pera lekára)
Nápady na využitie a uchovanie
Ligurček, ľudovo nazývaný aj „magi“ má príjemnú korenistú arómu, ktorá mu dáva možnosti pre širokú paletu využitia. Tradične sa používa do polievok, najmä vývarov. Rovnako ako petržlenovú vňať môžeme ligurček nasekať do varených zemiakov. Hodí sa na dochutenie mäsa, rýb, nátierok, dresingov. Menej tradičné, avšak zaujímavé využitie je napríklad na dochutenie sladkokyslých nálevov.
Keďže ligurček rodí od jari až do jesene, jeho plodnú úrodu treba vedieť vhodne uchovať. Ponúkam vám na inšpiráciu niekoľko tipov:
- Mrazenie: vňať posekáme na jemno a zamrazíme v zipsovacích plastových vrecúškach. Moja obľúbená „vychytávka“ je namrazenie do paletiek na ľad. Do každého okienka dáme kúsok vňate a zalejeme vodou. Po zmrznutí ich povyberáme a uskladňujeme vo vyššie zmienených vrecúškach. Táto metóda sa mi osvedčila ako najšikovnejšia.
- Nakladanie do oleja: rovnako ako všetky ostatné bylinky, aj ligurček môžeme naložiť do ľubovoľného oleja.
- Konzervácia soľou: nasekanú vňať (môžeme použiť aj mix rôznych vňatí) premiešame s primeraným množstvom soli a uskladníme v uzatvárateľných sklenených pohároch.
- Sušenie: nie je vhodné, pretože ligurček takmer úplne stratí arómu.
Záver
Ligurček ako tradičná stálica slovenskej kuchyne nie je len záhradnou rastlinou. Voňavú vňať ľahko vypestujete aj vo svojej balkónovej záhradke. Priam by som povedala, že tam nesmie chýbať, pretože jeho široké využitie doslova volá po ocenení.