Ako uskladniť jablká na zimu
Jablká vám vydržia mesiace ak ich skladujete správne. Tieto tipy predĺžia obdobie možného skladovania na maximum:
1. Výber vhodných odrôd na skladovanie
skladovanie si vyberte odrody, ktoré sú na to vhodné. Neskoré odrody jabĺk dozrievajúce v októbri sú väčšinou aj najtrvácnejšie. Na skladovanie sa hodia napríklad odrody: Banánové zimné, Blenheimská Reneta, Braeburn, Fuji, Jonagold, Starkrimson Delicious, Hontianske, Kanadská reneta, Landsberská reneta, Kids Orange, Mac Intosh Red, Red Delicious, Ida Red, Spartan, Solivarské ušľachtilé, Wagenerovo, Starking, Parkerovo, Pinova, Batul. Skladovať sa dajú aj iné odrody, no nevydržia tak dlho a tak ich skonzumujte ako prvé.
2. Správny zber jabĺk
Pre skladovanie jabĺk je veľmi dôležitý ich správny zber jabĺk, keďže na skladovanie sú vhodné len nepoškodené plody obraté v tom správnom čase.
Otlačené jablká, červivé jablká a jablká s akýmkoľvek poškodením nie sú vhodné na skladovanie, najmä preto, že by sa od nich pokazili aj zdravé plody. Takéto nedokonalé jablká môžete okamžite zjesť alebo použiť vo vašej kuchyni.
3. Triedenie jabĺk pred uskladnením
Roztrieďte jablká do debničiek podľa odrody a veľkosti. Rôzne odrody majú rozdielnu trvanlivosť a preto by sa mali skladovať oddelene. Plody zrelého ovocia vylučujú plyn etylén, ktorý ešte viac urýchľuje dozrievanie ovocia. Z tohto dôvodu by sa odrody s rozdielnym časom dozrievania a rozdielnou trvanlivosťou mali skladovať oddelene. To isté platí aj pre rozdielnu veľkosť plodov v rámci rovnakej odrody, keďže veľké jablká dozrievajú skôr ako tie malé.
4. Optimálne podmienky pri skladovaní jabĺk
Jablká vydržia najdlhšie (4 až 7 mesiacov) chrumkavé a šťavnaté ak sa skladujú pri teplote 0,5 až 4°C a 90% vlhkosti vzduchu. Skladovací priestor by mal byť bez prístupu svetla a s dostatočným vetraním. V prirodzených podmienkach sa k týmto hodnotám najviac približujú staré podzemné pivnice, v ktorých je vysoká vlhkosť, stála teplota a vetranie je zabezpečené vetracou šachtou. Málo kto má však v súčasnosti takúto pivnicu a tak je potrebné priblížiť sa k ideálnym podmienkam v našich špajzách, pivniciach a komorách.
Ideálne je využiť chladničku, no pri väčších objemoch ovocia je potrebné nájsť čo najchladnejšiu miestnosť s vetraním. Vlhkosť vzduchu v takejto miestnosti môžete zvýšiť vedrami s vodou(s prevesenou namočenou handrou), prípadne môžete debničky obaliť PE fóliou aby sa zamedzilo vysúšaniu jabĺk.
5. Pravidelná kontrola
Skladované jablká pravidelne (2 krát mesačne) kontrolujte a prípadné hnilé plody odstráňte aby sa nákaza ďalej nešírila aj na zdravé jablká.
Naše tipy:
• Ako alternatívu k PE fólii môžete využiť PE vrecká, ktoré by ale nemali byť úplne uzavreté (spravte do nich zopár dierok kvôli vetraniu). Sú praktické, pretože v prípade hniloby zamedzia šíreniu nákazy do iných vreciek a zo skladu si môžete zobrať na konzumáciu celé vrecko.
• Jablká oberajte keď sú zrelé. Prezreté alebo nezrelé jablká nemajú dlhú trvanlivosť. Jablká ktoré už odpadávajú zo stromu sú príliš prezreté a vhodné iba na priamu konzumáciu alebo do koláčov.
• Jablká uskladnite čo najrýchlejšie po zbere. Čím rýchlejšie to spravíte, tým dlhšie vydržia svieže a chrumkavé.
• Jablká neskladujte v blízkosti cibule, cesnaku alebo zemiakov. Absorbovali by ich chuť a ich trvanlivosť by sa znížila.
Zdroj: thebalance.com, modernfarmer.com