Letný rez ovocných stromov jednoducho v troch krokoch
Strihanie ovocných stromov v letnom období nie je nič zložité. Stačí sa riadiť troma jednoduchými krokmi:
Kľúčom k dosiahnutiu pekných a bohato rodiacich ovocných stromov je ich pravidelný rez. I keď väčšina záhradkárov strihá ovocné stromy len skoro na jar - predjarným rezom, predvídaví záhradníci vedia, že ak to spravia v letnom období, ušetria si veľa práce a dosiahnú bohatšiu a pravidelnejšiu úrodu.
Najväčšou výhodou letného rezu je fakt, že nestimuluje strom k opätovnému rastu, tak ako predjarný rez. Strom tak bude vkladať viac energie do tvorby plodov namiesto toho aby podporoval rast nových konárov. Je to jednoduché: Predjarný rez vykonávame ak strom potrebuje omladiť, má slabý rast alebo potrebujeme zásadnejšie tvarovať korunu a letný rez vykonávame ak má strom príliš bujný rast a my ho potrebujeme utlmiť, posilniť úrodu a preventívne (mierne) tvarovať korunu. Letný rez je vhodný pre väčšinu ovocných druhov pestovaných v našich klimatických podmienkach: malvice (jablko, hruška) a kôstkoviny (slivka, čerešňa, marhuľa, broskyňa, višňa, atd.) – tento trojkrokový postup platí pre všetky druhy.
Krok 1: Vyčistenie koruny stromov
Tento krok je zhodný s predjarným rezom: Najskôr odstráňte odumreté, poškodené a choré konáre. Odstráňte tiež vertikálne rastúce konáriky (vlky). Vlky a neperspektívne konáre môžeme jednoducho vytrhnúť rukou pokiaľ ešte nie sú zdrevnatené. Odstránime i výhonky na kmeni stromu. Všetky tieto konáre odstránite v mieste kde vyrastajú z iného konára, tak aby ste nenechali žiadne malé výrastky.
Krok 2: Presvetlenie koruny stromov
Cieľom tohto kroku je dostať svetlo a priestor do koruny. Zabezpečí nám to kvalitnejšiu úrodu a zmierni problémy so škodcami a chorobami. Pri letnom reze však nerobíme také veľké tvarovacie zásahy ako pri predjarnom reze, pretože by to strom príliš oslabilo. Sústreďte sa primárne na mladé výhonky – letorasty a tenké konáre. Odstránenie hrubších konárov si nechajte na predjarný rez, kedy budete mať navyše väčší prehľad o tvare koruny.
S prihliadnutím na toto pravidlo môžete pri tvarovaní koruny postupovať tiež, ako pri predjarnom reze.
Krok 3: Skrátenie konárov
Posledný krok je najjednoduchší. Jednoducho skracujete najvzdialenejšie konáre tak, aby rástli kratšie a viac do hrúbky. Pri letnom reze môžete tieto tenké konce konárov skrátiť podstatne viac ako pri predjarnom reze. Dĺžku skrátenia voľte vždy tak, aby konáre neovísali ani pri bohatej úrode. Vyhnete sa tak dlhým pretiahnutím konárom, ktoré sú náchylné na odlomenie pod váhou úrody a koruna bude rásť v jej nižších častiach. Strihajte vždy tesne (cca 0,5 cm) nad pukom, ktorý smeruje tam, kde chcete aby konár ďalej rástol.
Načasovanie letného rezu
• Pri jadrovinách (jablone a hrušky) môžeme robiť letný rez od júna do augusta. V júni ešte nie sú letorasty zdrevnatené takže sa dajú jednoducho odtrhnúť rukou – značne nám to uľahčí prácu.
• Pri kôstkovinách (čerešne, marhuľe, broskyne, višne, ringloty) začíname s letným rezom až po zbere úrody (čerešne, marhuľe, broskyňe, višne), spravidla až v auguste. Výnimkou sú napríklad neskoro dozrievajúce slivky – tie by sa mali strihať ešte pred zberom úrody.
• Vlašský orech (kráľovský) režte už koncom apríla – začiatkom mája, keď majú prírastky ešte len 10 cm. Ak by boli dlhšie, zle by sa hojili.
Tipy pri strihaní ovocných stromov
• Ostré nožnice sú zárukou čistých, hladkých rezov a preto si ich pred strihaním nezabudnite naostriť
• Odstránené konáre by nemali ostať v blízkosti stromu. Spáľte ich alebo odneste preč od stromov
Zdroje: starkbros.com, groworganic.com