Ochrana kmeňov ovocných stromov vápenným náterom
Na kmeňoch ovocných stromov sa zvyknú vytvárať takzvané mrazové trhliny, ktoré znižujú životnosť stromov ako aj ich úrodnosť. Takýmto nepríjemnostiam sa dá ľahko predísť vďaka jednoduchému receptu našich starých otcov - natretím kmeňov vápenným mliekom.
Mrazové trhliny vznikajú kvôli náhlim zmenám teplôt, na ktoré strom nedokáže rýchlo reagovať. Tieto trhliny sa objavujú koncom zimy prípadne začiatkom jari, kedy sú slnečné lúče už dostatočne silné nato aby vyvolali prúdenie miazgy v stromoch a prípadné následné mrazy spôsobia prasknutie kôry stromu. Tieto trhliny sú miestom prezimovania lariev rôznych škodcov ako aj zdrojom bakteriálnych a hubových ochorení.
Vápno odráža slnečné lúče čoho dôsledkom je, že kmeň sa tak neprehrieva a miazga začne prúdiť v strome v neskoršom období, kedy už nehrozia také silné mrazy. Ďalšou výhodou je, že ovocný strom začne kvitnúť neskôr, vďaka čomu je väčšia pravdepodobnosť vyhnutia sa vymrznutiu kvetov alebo plodov.
Ako postupovať pri natieraní kmeňov vápenným mliekom
Ideálne obdobie na vápenný náter stromov začína v decembri no iba pri plusových teplotách. Vápenné mlieko si namiešame z vápna a vody v pomere 1:6 (1 diel vápna a 6 dielov vody). Takéto vápenné mlieko by malo byť dobre roztierateľné a zároveň by malo mať dobrú kryciu schopnosť. Odlupujúcu sa kôru oškrabeme a maliarskou štetkou natierame takto pripravený roztok na kmeň a hlavné konáre tak, aby bola na nich súvislá vrstva vápna.
V prípade už prasknutých kmeňov postupujeme rovnako, no starú kôru v okolí praskliny výraznejšie zoškrabeme škrabkou na stromy alebo podobným náradím a následne očistíme oceľovým kartáčom. Oškrabávanú kôru zachytávame na predom pripravenú plachtu alebo papier a potom ju spálime, keďže sa v nej nachádzajú zárodky škodcov a chorôb.