Cibuľa a jej účinky
Pre niekoho obyčajná, pre tých čo poznajú jej účinky zázračná. Prírodný liek na srdce, cholesterol, osteoporózu, alergiu, zápaly, cukrovku i obezitu. To je cibuľa.
Muži ju milujú, ženy rýchlo rozplače. Používame ju takmer do všetkých jedál, šalátov aj ako prílohu. Nielenže výborne doladí jedlá, ale dodá nášmu telu prírodné liečivá. Dá sa konzumovať surová aj varená.
Cibuľa je hotový liečivý zázrak. Čo všetko v sebe cibuľa skrýva? Zníži Vám cholesterol, pomôže pri alergiách, prechladnutí, chrípke a kašli, zamedzuje kôrnateniu ciev a vytváranie krvných zrazenín, má preventívny účinok proti rakovine, infarktu a mŕtvici, zvyšuje hustotu kostí, chráni nervový a kardiovaskulárny systém. Cibuľa podporuje pružnosť cievnych stien, dennou konzumáciou znižujete riziko zlomením, pretože pomáha zvyšovať hustotu kostí. Obmedzuje vstrebávanie tukov a cukrov, preto je aj výborným pomocníkom pri cukrovke a obezite. Obsahuje flavonoid kvercetín, ktorý dokáže spomaliť alergickú reakciu ( najviac kvercetínu obsahuje červená cibuľa).
Je vitamínovou bombou ( obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, C), tiež síru, minerály, fosfor, železo, vápnik, horčík, sodík, draslík a jód. Napomáha k správnemu rastu vlasov i nechtov. Ak chýba vášmu organizmu vitamín A, nepohrdnite jej zelenými výhonkami, obsahuje ho vysoké množstvo. Z cibúľ môžete siahnuť po žltej ( tá je najrozšírenejšia, používa sa v teplej i studenej kuchyni), červenej ( je vhodná do šalátov ), bielej ( veľmi chutná, často je využívaná v mexickej kuchyni ), perlovke ( je vhodná na priamu konzumáciu, tvorí ju prechod medzi pórom a cibuľou ), šalotke ( obsahuje viac cukru), jarnej ( zelené výhonky zo všetkých druhov cibule ). Použiť ju môžete aj pri uštipnutí hmyzom, priložením na postihnuté miesto zabránite opuchu a páleniu.
Autor: Daniela Kaliská