Prečo vyhadzujeme najvýživnejšiu zložku ryže?
Spôsob akým jeme cereálne plodiny ako obilie alebo ryžu väčšinou zahŕňa odstránenie najzdravšej časti: otrúb
Potvrdzuje to azda každá vedecká štúdia zaoberajúca sa výživou. Napriek tomu je drvivá väčšina ryže na svete konzumovaná vo forme “bielej ryže”.
Takto vyzerá ryžové zrnko: biele vnútro predstavuje endosperm – najchutnejšiu a najviac cenenú časť ryže. Biela ryža obsahuje výlučne endosperm, zatiaľ čo celozrnná ryža pozostáva navyžše aj z otrúb a klíčka. Tieto tvrdšie a vláknitejšie časti sa pri zvyčajnom spracovaní ryže odstraňujú a väčšinou slúžia ako krmivo pre zvieratá.
Nielenže celozrnná ryža obsahuje vlákninu, ktorá je dôležitá pre zdravie nášho tráviaceho traktu, je tiež bohatá na vitamíny (najmä vitamíny skupiny B- tiamín, niacín a vitamín B6), bielkoviny i viaceré protizápalové a antibakteriálne látky. Dokonca neobsahuje ani lepok, takže ju môžu konzumovať aj celiatici. Jednoducho je výživná a zdravá.