Recept na domáci bazový sirup
Ako si jednoducho pripraviť esenciu leta – bazový sirup
Leto je obdobím kedy si vychutnávame slnko, kúpanie, zmrzlinu,… a samozrejme bazový sirup. Domáca príprava bazového sirupu je veľmi jednoduchá a výsledok naozaj stojí za to. Baza čierna je účinná liečivá rastlina s výnimočnou chuťou a vôňou a bazový sirup je jej extraktom, ktorý vie v akomkoľvek ročnom období pripomenúť ako chutí začiatok leta.
Na prípravu bazového sirupu použite plne otvorené kvety, ktoré sú svieže a nehnednú. Takto bude mať bazový sirup tú najlepšiu chuť a vôňu. Baza kvitne začiatkom leta väčšinou na okrajoch lesov a ciest a jej drobné biele kvietky sformované do veľkých súkvetí vám udrú do očí už z veľkej diaľky, takže ich nie je náročné nájsť. Oberanie bazy je takisto veľmi jednoduché, keďže veľké súkvetia sa dajú ľahko odtrhnúť i rukou a zostanú pritom neporušené. Zberajte ich do košíka alebo do papierovej tašky a vyhýbajte sa plastovým vreckám a taškám aby sa baza nesparila. Nazberanú bazu spracujte čo najrýchlejšie a ak to nie je možné, uložte ju pred spracovaním do chladničky.
Recept na bazový sirup - ingrediencie:
• 1 l vody
• 20 súkvetí bazy (čím viac, tým lepšie)
• 0,65 kg cukru alebo zodpovedajúce množstvo medu
• 20 g kyseliny citrónovej alebo 2 dcl citrónovej šťavy
• 1 organicky pestovaný citrón (bez postrekov na šupke)/limetka
Recept na bazový sirup - postup
Krok 1. Z bazových kvetov odstráňte všetok hmyz, nečistoty a tmavé časti. Kvety však neumývajte, pretože by stratili na intenzite. Z kvetov následne odstráňte stonky.
Krok 2. Do hrnca nalejte vodu, pridajte cukor, kyselinu citrónovú a za stáleho miešania prehrejte na teplotu cca 60 °C (nie je ju potrebné prevariť) až pokým sa cukor nerozpustí. Následne odstavte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Krok 3. Do nádoby pridajte kvety bazy, plátky citrónu a následne ich zalejte už vychladnutým sirupom. Všetky kvety by mali byť ponorené v sirupe (môžeme ich zaťažiť tanierom). Nádobu prikryjeme pokrievkou a necháme macerovať (lúhovať) v chladničke alebo v chladnej miestnosti 2 až 4 dni (raz denne premiešajme). Čím dlhšie ich necháme macerovať, tým bude chuť intenzívnejšia, no nemalo by to byť viac ako 4 dni, pretože kvety by začali fermentovať.
Krok 4. Po macerovaní preceďte sirup cez sitko s jemným plátnom na cedenie do čistej fľaše, fľašu vzduchotesne uzavrite a sirup je hotový. Sirup uchovávajte v chlade a po otvorení uskladnite v chladničke.
Krok 5. Vychutnávajte!
Varianty
• Ak chcete sirup uskladniť na dlhšie obdobie (viac ako 3 mesiace), je potrebné sirup zavariť do zaváraninových pohárov. Postupujeme tak ako pri klasických zaváraninách. Prevarením sa však zo sirupu stráca vitamín C
• Namiesto kyseliny citrónovej môžete použiť citrónovú šťavu, no sirup bude mať podstatne kratšiu dobu spotreby i keď ho budete skladovať v chladničke.
• Do zmesi na macerovanie bazového sirupu môžete pridať listy mäty alebo medovky, ktoré dodajú sirupu sviežosť.
Servírovanie Bazového sirupu
Bazový sirup môžete miešať s vodou/minerálkou, pridáme ľad, plátky citrónu a ak chcete, tak aj listy mäty alebo medovky na dodanie sviežosti. Bazový sirup môžete pridať I do bieleho vína so sódou a s plátkom citrónu, čím vznikne fantastický nápoj na dlhé letné večery. Bazovým sirupom si môžete poliať vafle, palacinky alebo maliny a iné drobné ovocie. Bazový sirup môžeme použiť aj ako sladidlo do koktailov, domácej zmrzliny a jogurtov.
Bazový sirup a jeho účinky
Okrem toho že je bazový sirup chutný a voňavý, má i pozitívne účinky na naše zdravie:
• Je to účinný liek na chrípku, nachladnutie a zápaly dýchacích ciest
• Znižuje cholesterol
• Podporuje funkciu obličiek
• Podporuje imunitný systém
• Obsahuje vela vitamínov, minerálov a iných telu prospešných látok
Viac o baze čiernej a jej účinkoch na zdravie nájdete v článku: Baza čierna a jej účinky
Zdroje: huffingtonpost.com, lilvienna.com, thespruceeats.com