
Zásady ekologického poľnohospodárstva

Európska komisia definuje ekologické poľnohospodárstvo ako spôsob produkcie potravín, ktoré rešpektuje prirodzené životné cykly.
Minimalizuje dopad ľudských aktivít na životné prostredie a zároveň sa snaží čo najprirodzenejšie dosahovať svoje ciele. Zásady ekologického poľnohospodárstva sú zhrnuté do nasledovných princípov:
• Pestované plodiny sa striedajú, tak aby boli zdroje využité efektívne. Takéto striedanie pôdu príliš nevyčerpáva. Využívajú sa aj rastliny ktoré prirodzene obohacujú pôdu o dusík.
• Chemické pesticídy, syntetické hnojivá, antibiotiká a iné podobné látky sú prísne zakázané
• Lokálne zdroje sa efektívne využívajú. Príkladom môže byť hnoj zo živočíšnej výroby používaný na hnojenie rastlín a naopak dopestované plodiny sa využívajú ako krmivo pre zvieratá
• Používajú sa odrody plodín a plemená zvierat, ktoré sú rezistentné proti chorobám, škodcom a sú prispôsobené na lokálne podmienky prostredia
• Zakázané sú takisto geneticky modifikované organizmy.
• Hospodárske zvieratá sú chované na otvorených priestranstvách a kŕmené organickým krmivom
• Všetky aktivity sú vykonávané s čo najmenšou spotrebou energií a s cieľom trvalej udržateľnosti
Ekologické poľnohospodárstvo nekončí samotným ekologickým dopestovaním plodín a dochovaním zvierat, ale pokračuje spracovaním, distribúciou a predajom, ktoré rešpektujú rovnaké princípy.