Zaujímavosti

vtáčia chrípka

Čo robiť v prípade podozrenia na vtáčiu chrípku?

Výskyt vtáčej chrípky bol na Slovensku už nejedenkrát potvrdený a môže sa kedykoľvek zopakovať. Na koho sa obrátiť v možnom prípade jej možného výskytu?

Viac
výroba šafránu

Irán, krajina šafranu

Hovorí sa že prináša úsmev na vašu tvár. Šafran, kráľ všetkých korení je Iránskym zlatom a to doslova. Cena za 1g kvalitného šafranu môže byť pre koncového spotrebiteľa vyššia ako cena za 1g zlata a až 85% „červeného zlata“ na svete pochádza z Iránu.

Viac
hliva ustricová z kávového odpadu

Z kávového odpadu pestujú hlivu ustricovú

Len 0,2% z mletej alebo zrnkovej kávy skončí v nápoji a zvyšok sa vyhadzuje. Tento odpadový materiál obsahuje cenné živiny, ktoré môžu byť zužitkované v poľnohospodárstve.

Viac
zber ľadového vína

Silný mráz umožnil zber hrozna na ľadové víno

Uplynulý týždeň umožnil studený vzduch zo severu vinohradníkom na Slovensku ale aj v iných častiach Európy zozbierať zamrznuté hrozno na ľadové víno.

Viac
rezistencia na baktérie u zvierat

Rezistencia baktérií na antibiotiká vzniká aj pri chove zvierat

Veľa sa o tom nehovorí, no rezistencia patogénnych baktérií na antibiotiká sa môže stať jedným z najväčších zdravotných problémov budúcnosti. Mnohí tvrdia, že vážnejším než rakovina.

Viac
indickí bežci na vinici

Vinárstvo v Južnej Afrike zamestnáva 900 kačiek

Problémy so slimákmi a hmyzom vyriešili chovom 900 kačiek plemena indický bežec, ktoré im prinášajú okrem ničenia škodcov aj iné výhody.

Viac
svetový trezor na semená

Svetový trezor na semená pre prípad globálnej katastrofy

Ďaleko za polárnym kruhom nad Nórskom sa nachádza Súostrovie Špicbergy a na ňom je hlboko vo vnútri hory vyhĺbený Svetový trezor pre semená (Global seed vault)

Viac
GMO

Sú GMO (geneticky modifikované) potraviny naša budúcnosť?

Geneticky modifikované organizmy (GMO) sa pomaly stávajú súčasťou života na celom svete napriek množstvu odmietavých postojov a prekážok. Prečo sú vlastne potrebné a čo to vlastne tá genetická modifikácia je?

Viac