Recept na domáci ľubovníkový olej
Ako si jednoducho vyrobiť ľubovníkový olej
Ľubovníkový olej sa už po stáročia používa v rôznych kultúrach pri bolestiach brucha, pri zažívacích problémoch či liečbe rán. Mnohé liečivé účinky esenciálnych olejov liečivej rastliny ľubovník bodkovaný, obsiahnutých v ľubovníkovom oleji boli potvrdené aj vedeckými štúdiami a tak má tento všestranný liečivý olej opodstatnenie aj v modernej domácej lekárničke.
Aj malé množstvo ľubovníkového oleja je veľmi efektívne a pri vonkajšom použití dokáže urýchliť hojenie rán, začervenania, popálenín, reumatických kĺbov, zapálených prsníkov a iných kožných ochorení. Používa sa tiež na zmiernenie spálenej pokožky slnkom. Klinické štúdie potvrdili účinky ľubovníkového extraktu (vo forme čaju) proti depresii, no okrem toho sa môže táto bylinka užívať vnútorne aj vo forme olejového macerátu a to aj na zmiernenie bolestí brucha, pri zažívacích problémoch, kolike, či na vredy. Vďaka svojmu všestrannému využitiu sa ľubovníkový olej stal jedným z najpoužívanejších liečivých olejov v súčasnosti.
Ľubovníkový olej a jeho výroba
Ak sa naučíte ako si vyrobiť ľubovníkový olej svojpomocne doma, ušetríte financie a najmä budete vedieť aké ingrediencie bude obsahovať. Pri výrobe ľubovníkového oleja je najdôležitejšie, aby čo najviac esenciálnych olejov prešlo z ľubovníka do liečivého oleja a preto je potrebné zvoliť správny postup:
Recept na ľubovníkový olej
Ingrediencie:
• Ľubovník bodkovaný
• Rastlinný olej lisovaný za studena (ricínový /hroznový/olivový/mandľový)
Postup prípravy:
1. Na prípravu ľubovníkového oleja budeme potrebovať čerstvý alebo sušený ľubovník. Výhodou sušeného ľubovníka je, že pri jeho macerácii nehrozí výskyt plesní no na druhej strane do vysušenej bylinky vsiakne aj viac oleja, takže je vhodnou alternatívou najmä ak máte k dispozícii lis, ktorým po macerovaní/lúhovaní vytlačíte väčšinu oleja z vysušeného ľubovníka. Čerstvo nazberané stonky kvitnúceho ľubovníka je možné vysušiť aj sčasti, aby neboli úplne suché a tak nevsiakli veľké množstvo oleja, ktoré následne nebude možné bez lisu vytlačiť z rastliny.
2. Vysušený, prípadne čerstvý ľubovník rukami podrvíme na malé kúsky (stonky aj kvety) a vložíme do skleneného pohára alebo fľaše. Snažíme sa o to, aby sme do pohára vložili čo najviac ľubovníka.
3. Ľubovník zalejeme rastlinným olejom tak, aby v ňom bol celý ponorený (pohár/fľašu nezalievame doplna - od okraja necháme 2 cm pre prípad zväčšovania objemu). Môžeme na to použiť akýkoľvek panenský rastlinný olej lisovaný za studena, no ideálne sú oleje, ktoré nemajú silnú arómu ako sú napríklad ricínový alebo hroznový olej. Zmes premiešame/postláčame lyžicou aby sme sa uistili, že v nej nezostali žiadne vzduchové bubliny.
4. Pohár/fľašu uzavrieme tak, aby sme zamedzili prístupu vzduchu a uložíme ju na slnečné (okenný parapet) alebo vyhrievané tmavé miesto (napr. povala v lete), kde sa bude ľubovník macerovať 4 až 6 týždňov. Pri macerácii je dôležitá vyššia teplota, ktorá však nemôže neprekročiť 45 °C.
5. Ľubovníkový olej po macerácii precedíme cez jemné plátno tak, aby v ňom neostali žiadne rastlinné zvyšky.
6. Čistý ľubovníkový olej skladujeme v dobre uzavretých, tmavých fľašiach, z dosahu slnečného svetla a v chlade (pivnica. špajza)
Naše tipy:
• Ľubovníkový olej má pri vhodných skladovacích podmienkach (tma, chlad) dlhú životnosť (mesiace až roky), no v prípade nedostatku vhodných skladovacích priestorov je možné životnosť oleja predĺžiť pridaním vitamínu E (napr. z gélových kapsúl) ešte pred lúhovaním.
• Ľudia so svetlou pokožkou by sa mali vyhýbať užívaniu ľubovníka v akejkoľvek forme a simultánneho vystavovania sa slnku, pretože im hrozí dermatitída, spálenie a pľuzgiere na koži.
• Proces lúhovania môžete urýchliť vložením zmesi (rastlinného oleja a sušeného ľubovníka) do pomalého tlakového hrnca s nastaviteľnou teplotou a lúhovaním (5 hodín) pri stálej teplote 38 – 49 °C. Dôležité je však neprekročiť toto teplotné rozpätie, pretože by to mohlo spôsobiť rozklad účinných látok v ľubovníku.
• Ak chcete získať ešte koncentrovanejší ľubovníkový olej, proces lúhovania môžete zopakovať po precedení oleja s ďalšou dávkou sušeného ľubovníka.
Ak vyskúšate tento recept, budeme radi ak nám dáte v komentároch tohto článku spätnú väzbu o príprave a výslednom ľubovníkovom oleji.
Užitočné informácie:
1. Všetko o liečivej rastline ľubovník bodkovaný: Ľubovník bodkovaný a jeho účinky
2. Prehľad najznámejších liečivých rastlín: liečivé bylinky
3. Ako na sušenie liečivých rastlín: sušenie byliniek
Použité zdroje: urmc.rochester.edu, frontiersin.org, ema.europa.eu