Ako si pripraviť domáce sušené paradajky
Ako na sušenie paradajok v rúre a v sušičke ľahko a prehľadne
Aj vy máte tento rok bohatú úrodu paradajok a neviete čo s nimi? Existuje mnoho spôsobov ako rajčiny zužitkovať, no medzi tie najlepšie patrí príprava sušených paradajok. Spôsobov ako použiť sušené paradajky je nekonečne veľa – príprava cestovín, šalátov, predjediel, omáčok,.... Sušené paradajky obsahujú koncentrovanú chuť rajčín, ktorú môžete následne skladovať v oleji, zmraziť alebo uskladniť len tak na sucho v dóze. Chuť paradajok si takto môžete dopriať po celú sezónu.
Rozdiel medzi domácimi sušenými paradajkami a tými kupovanými je asi taký ako medzi domácimi a kupovanými rajčinami. Domáce sušené paradajky sú plné komplexnej chuti s miernou sladkosťou a výraznou vôňou.
Existuje viacero spôsobov ako si pripraviť sušené paradajky - my sa zameriame na tie najpoužívanejšie: príprava sušených paradajok v rúre a v sušičke.
Na sušené paradajky budeme potrebovať:
• 1kg paradajok (čím menšie, tým sa vysušia rýchlejšie) – ideálne sú menšie, podlhovasté a mäsité druhy paradajok ako sú napríklad San Marzano, Roma alebo viaceré druhy cherry paradajok.
• Soľ
Recept na sušené paradajky - postup:
Či už paradajky sušíme v rúre alebo v sušičke, ich príprava je rovnaká:
Krok 1: Paradajky najskôr nakrájame – chery paradajky na polovicu, malé paradajky na štvrtiny alebo väčšie paradajky na plátky.
Krok 2: (nepovinný) tekuté vnútro paradajky spolu s jadierkami odstránime. Značne nám to zredukuje čas sušenia a zbavíme sa aj jadierok.
Krok 3: nakrájané paradajky posolíme a necháme odstáť 10 minút. Posolené paradajky sa takto zbavia časti vody čo nám ušetrí čas na sušenie a zároveň sa tak rajčiny ochutia.
Krok 4: Sušenie paradajok
a) Sušenie paradajok v rúre
Paradajky rozložíme na rošt alebo pekáč vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry, kde sa budú sušiť pri teplote max. 90°C 4 až 10 hodín (podľa požadovaného stupňa vysušenia a veľkosti paradajok). Dvierka rúry necháme pootvorené aby mohla vlhkosť z paradajok postupne unikať z rúry. Takto môžeme sušiť ľubovoľný počet plechov s paradajkami
b) Sušenie paradajok v sušičke
Paradajky rozložíme do sušičky a sušíme pri teplote sušenia 40 °C cca 4 až 10 hodín.
To ako dlho necháme sušiť paradajky v rúre alebo v sušičke závisí od toho, aký stupeň sušenia potrebujeme. Sušené paradajky, ktoré budú naložené v oleji alebo sú určené na priamu konzumáciu môžu mať vyššiu vlhkosť, zatiaľ čo sušené paradajky skladované “na sucho” musia byť vysušené viac (až do chrumkava).
Recept na sušené paradajky v oleji
Na prípravu sušených paradajok v oleji potrebujeme:
Sušené paradajky (množstvo podľa veľkosti nádoby do ktorej budeme nakladať)
Olivový olej (objem podľa objemu nakladacej nádoby)
Zopár strúčikov cesnaku
Sušené oregáno, bazalka, rozmarín alebo iné bylinky na ochutenie
Soľ a celé čierne korenie
Postup:
Ak máme už pripravené sušené paradajky, môžeme ich jednoducho naložiť do oleja na dlhšie skladovanie.
Krok 1: Sušené paradajky posolíme a okoreníme čiernym korením. Pripravíme si sklenenú nádobu (môžeme použiť zaváraninové fľaše alebo sklenené dózy s uzatváracím mechanizmom) a začneme do nej vrstviť sušené paradajky, plátky cesnaku, sušené oregáno, bazalku, celé čierne korenie a podľa chuti aj soľ.
Krok 2: Sušné paradajky poriadne v nádobe utlačíme a zalejeme olejom zohriatym na 50°C. Môžeme použiť akýkoľvek olej lisovaný za studena. Napríklad olivový olej je bežne dostupný a veľmi dobre sa chuťovo hodí k sušeným paradajkám. Dôkladne premiešame aby unikli všetky bublinky vzduchu, nádobu uzavrieme a skladujeme v chlade a tme.
Skladovanie sušených paradajok
Spôsobov ako môžeme sušené paradajky skladovať je hneď niekoľko:
Mrazenie
Sušené paradajky vydržia zamrazené aj niekoľko rokov. Pred zmrazením uložte sušené paradajky do nádoby alebo vreciek bez prístupu vzduchu aby nenasiakli iné vône z mrazničky.
Skladovanie v oleji
Sušené paradajky naložené v oleji vydržia v chlade a tme 3 – 6 mesiacov. Pre dlhšie skladovanie ich je potrebné zavariť.
Skladovanie na sucho
Sušené paradajky je možné skladovať aj na sucho najlepšie v uzatvárateľných sklenených nádobách bez prístupu vzduchu a vlhkosti. Paradajky na takýto spôsob skladovania musia byť vysušené viac (musia byť až chrumkavé) ako pri iných využitiach. Sušené paradajky môžeme potom skladovať na sucho až 8 mesiacov.