4 druhy ovocia, ktoré sú vhodné na domáce sušenie
Sponzorované: Viete, že mnohé sušené pochúťky si hravo zvládnete pripraviť aj sami doma? A to aj bez toho, aby ste si museli kupovať sušičku na ovocie.
Ako sušiť ovocie
Domáce sušené ovocie si hravo zvládnete pripraviť viacerými spôsobmi. Najčastejšie používaným je sušenie v rúre. Stačí rúru nastaviť na teplotu 60 až 65 °C a nechať počas celého procesu sušenia otvorené dvierka rúry na 5 až 8 cm. Ovocie môžete sušiť aj vonku na slniečku, čo je, ale v našich končinách pomerne náročné. Ďalšími možnosťami sú sušenie na radiátore a čoraz viac obľúbené sušenie v sušičke.
Samozrejme, moderná sušička na ovocie celý proces sušenia výrazne zrýchli, a určite ju oceníte najmä v prípade, ak máte veľkú záhradu. Navyše, sušička ovocia nie je až taká veľká investícia a v porovnaní s cenami kupovaného sušeného ovocia sa vám táto investícia rýchlo vráti. Na príležitostné domáce sušenie vám bude pokojne stačiť aj lacnejšia sušička z ponuky Lidla, ak sa chystáte sušiť často a vo veľkom, uprednostnite skôr sušičku z ponuky obchodov pre kutilov, či z obchodov z elektronikou.
Jablká – zdravé čipsy, ktoré ocení celá rodina
Jablká určené na sušenie by nemali byť otlčené, nahnité či inak poškodené. Vyberajte zrelé, no nie príliš mäkké plody. Ideálne na sušenie sú tak jablká, ktoré z nejakého dôvodu nie sú vhodné na zimné uskladnenie, no zároveň nie sú príliš mäkké. Mäkké jablká použite radšej na výrobu domácej detskej výživy či džemu. Jablká pred sušením nakrájajte na krúžky alebo mesiačiky, dôležité je, aby boli hrubé približne 0,4 cm.
Pri sušení v rúre môžete na začiatku sušiť jablká najskôr pri vysokej teplote, pokojne aj 105 °C a až ku koncu ju znížiť na približne 50 °C. Hotové sušené jablká uložte do uzatvárateľnej plastovej alebo sklenenej nádoby. Aspoň raz za 3 dni ich pretraste, samozrejme, za podmienky, že ich skôr neschrúmete, čo je pri domácich jablkových čipsoch viac ako len pravdepodobné.
Slivky nemusia skončiť len v sude
Hoci spracovanie sliviek „do suda“ je u nás na Slovensku jedným z najobľúbenejších spôsobov ako naložiť s týmto ovocím, rozhodne nie je jediným. Zo sliviek sa dá vytvoriť chutný lekvár, dajú sa zavariť a v neposlednom rade sa dajú aj sušiť v domácich podmienkach. Nevýhodou sušenia sliviek je však fakt, že väčšinu odrôd je potrebné sušiť aj spolu s kôstkou, čo robí následnú konzumáciu trochu nepohodlnú. No za to množstvo vitamínov, ktoré slivky obsahujú, to rozhodne stojí. Väčšie odrody sliviek, ako napríklad Stanley, môžete sušiť aj bez kôstky, rozdelené na dve polovice.
Najchutnejšie sušené slivky je doma možné docieliť vďaka sušeniu na 3 etapy. V prvej etape sušte slivky v rúre cca 8 hodín pri teplote približne 50 °C , v druhej etape upravte teplotu na 65 °C a sušte taktiež 8 hodín. Následne nechajte slivky vychladnúť, pokojne až na 24 hodín a dosušte ich ďalších 8 hodín pri teplote okolo 80 °C.
Hrozno – hrozienka z vlastnej záhrady
Na sušenie vyberáme dozreté zdravé plody, ideálna je odroda bez jadierok s veľkými plodmi. Pri sušení hrozna v rúre je potrebné dávať pozor na teplotu – hrozno by sa mohlo upiecť. Ideálna teplota na sušenie je len okolo 45 °C. To so sebou, samozrejme, prináša aj dlhšiu dobu sušenia. Hotové domáce hrozienka budete mať pri sušení v rúre za cca 20 hodín.
Správne usušené hrozienka sú menšie s elastickou šupkou. Po rozkrojení sú mäkké, ale nevyteká z nich už žiadna šťava. Hotové hrozienka skladujte v uzatvárateľných, nepriehľadných nádobách.
Hrušky ulahodia aj tým najmlstnejším jazýčkom
Sušené hrušky sú v porovnaní s jablkami omnoho sladšie, dokonca ich môžeme porovnať aj s cukríkmi. Ide tak o zdravé vyhrýzanie pre všetky mlsné jazýčky, deti nevynímajúc.
Na sušenie sú vhodné hrušky s pevnou dužinou a malou semennou časťou. Podobne ako pri jablkách, na sušenie vyberáme len zdravé plody, ktoré ešte nie sú príliš mäkké. Hrušky na sušenie nakrájajte na približne 0,5 cm hrubé mesiačiky.
Na začiatku sušte hrušky v rúre pri teplote 75 °C, pred koncom sušenia ju znížte na 65 °C. Celé sušenie hrušiek by nemalo trvať viac ako 5 hodín. Hotové sušené hrušky sú rovnako hrubé na všetkých stranách a chrumkavé.
Kto by si rád počas dlhých zimných večerov nezakusol niečo dobré? Domáce sušené ovocie je na dlhé zimné večery ako stvorené. Myslite na to už dnes a pripravte si zdravé zásoby na zimu.